Erişilebilirlik

Bush'un Avrupa Gündemi


Başkan Bush Slovenya’da Avrupa Birliği liderleriyle bugün yapacağı zirvenin gündeminin ekonomik sorunlar ve enerji piyasalarındaki fiyat artışları olacağını söyledi. Bush zirvenin yapılacağı Slovenya’nın başkenti Ljubljana’ya vardı. Washington’dan ayrılmadan önce açıklama yapan Bush, Amerikan ekonomisinin zorluklara rağmen büyüme kaydettiğini belirtti.

Amerika’da benzin fiyatlarındaki rekor artış zincirleme olarak diğer mal ve hizmetlerin fiyatlarını artırıyor. Başkan Bush artan petrol fiyatlarıyla başa çıkma ve fosil yakıtlarına bağımlılığın azaltılması için Avrupa ülkeleriyle ortak eyleme girişilmesi konusunu ele alacak.

Atlas Okyanusu’nun iki yakasını birleştiren zirvelerde genelde ekonomik konular görüşülür. Başkan Bush da Avrupa Birliği liderleriyle bu konuyu görüşmek istediğini belirtti. Bush şöyle konuştu: "Beklenmedik zorluklara rağmen Amerikan ekonomisi büyümeye devam etti. Ekonomilerimizi esnek tutmalıyız. Amerika ve Avrupa ülkelerinin ekonomileri, bugünün zorluklarıyla başa çıkabilmek için esnek olmalı."

Bush Avrupalı liderlerle ayrıca enerji piyasalarındaki fiyat artışına karşı ortak hareket geliştirilmesi konusunu görüşmeyi istiyor. Değer kaybeden Amerikan Doları da görüşme gündeminde yer alıyor. Amerika’nın Dolar’ın gücünü koruma konusundaki kararlılığını her fırsatta dile getiren Bush, Dolar’ın güçlü kalmasının hem Amerika'nın çıkarları hem de küresel ekonominin çıkarına olacağını kaydetti.

Son yıllarda Amerika başkanını Avrupalı liderlerle buluşturan bu zirveler, güvenlik sorunlarını da görüşme gündemine almaya başladı. Beyaz Saray, Slovenya’nın başkenti Ljubljana yakınlarındaki bir şatoda yapılması planlanan bu zirvede, güvenlik alanında yalnızca Balkanlar’daki gerginliklerin çözülmesi ve Orta Doğu barışı konularının görüşüleceğini bildirdi.

Ancak Başkan Bush İran’ın nükleer programını da görüşme gündemine almayı planlıyor. Bush, Afganistan’a desteğin arttırılması konusunda Avrupalı meslektaşlarını iknaya da kararlı olduğunu daha Amerika’dan ayrılmadan önce söylemişti.

Beyaz Saray yetkilileri, transatlantik zirvesinden kritik kararlar açıklanmasını beklemiyor. Avrupa Birliği dönem başkanlığı tamamlanmak üzere olan Slovenya’da yapılan zirveye, Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ve birliğin güvenlikten sorumlu yetkilisi Javier Solana da katılıyor.

Uzmanlar Başkan Bush’un ikinci dört yıllık döneminde, Amerika’yla Avrupa ülkeleri arasında, Irak savaşının yarattığı görüş ayrılığını gidermeye çalıştığını belirtiyor.

Bush Slovenya’daki zirvenin ardından Almanya’ya geçecek ve 61 yıl önce başlatılan Marshall Planı’nın yıldönümü kutlamalarına katılacak. Başkan Avrupa ülkelerine düzenlediği bu son resmi gezisinde, İtalya, Fransa ve İngiltere’yi de ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG