Erişilebilirlik

Bush'tan Son Avrupa Ziyareti


Başkan Bush, Orta Doğu’dan döndükten sonra bir ay dolmadan bu kez Avrupa gezisine çıkıyor. Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere başkentlerini ziyaret edecek olan Bush, Avrupa birliği liderleriyle görüşecek.

Başkan Bush, görev süresi bitmeden önce son bir kez Avrupa başkentlerine uğrayacak ve transatlantik ilişkilerin önemini vurgulayacak.

Amerika-Avrupa ilişkileri, Bush’un başkanlığı sırasında büyük ölçüde Irak savaşı yüzünden gergin dönemlerden geçmişti.

İlişkiler son birkaç yıldır yumuşama gösterirken Beyaz Saray, Avrupalılara yakınlaşmak için büyük çaba harcadı.

Bush Avrupalılara sürekli, ”Bizi birleştiren konular, ayıranlardan daha fazla” mesajını gönderdi.

Bush ”Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki ittifak, güvenliğimizin temel direğidir. Aramızdaki güçlü ticaret dünya ekonomisinin motorlarından biridir. Sunduğumuz ekonomik ve siyasi özgürlük modeli ise yoksulluk ve baskı altındaki milyonlar için umut kaynağıdır” şeklinde konuştu.

İkinci kez başkan seçildikten sonra bir yıl içinde üç kez Avrupa’yı ziyaret eden Bush, Avrupa Birliğinin Brüksel’deki merkezini ziyaret eden ilk Amerika başkanı oldu.

Alman Marshall Fonu’nun Dış Politika bölümünü yöneten John K.Glenn’e göre ziyaretin amacı havayı değiştirmek, Irak savaşının getirdiği tatsızlığı hafifletmekti.

Glenn, Amerika ile Avrupalıların son birkaç yıldır Irak’ı konuşmama konusunda bir tür centilmen anlaşmasına vardıklarını ve Irak yerine tarafların karşı karşıya olduğu çeşitli sorunları içeren bir küresel gündem üzerinde durduklarını söylüyor. Amerikalı uzman, bu yaklaşım sayesinde transatlantik ilişkilerin yeniden güçlendiği görüşünü savunuyor.

Söz konusu küresel gündemde İran, Çin ve Rusya’nın giderek güç kazanması ve ekonomik ilişkiler yer alıyor.

Bush’un İran konusunda Almanya, İngiltere ve Fransa öncülüğündeki diplomatik girişimi benimsediğini hatırlatan Glenn, bunun her zaman Irak’taki gibi anlaşmazlık yaşanmayacağını kanıtladığını söylüyor. Glenn’e göre İran’a karşı izlenen politika, Amerika-Avrupa işbirliğinin başarılı bir şekilde yürüyebileceğini gösterdi.

Amerika ile Avrupa arasındaki buzların erimesinde Fransa’da Nikolas Sarkozy, Almanya’da Angela Merkel gibi politikacıların iktidara gelmesi önemli rol oynadı.

Washington’daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezinde görevli uzman Reginald Dale, özellikle Fransa cumhurbaşkanı Sarkozy’nin, büyük değişiklik getirdiği görüşünde:

Sarkozy’nin sadece ilişkileri düzeltmek isteyen bir politikacı değil Amerikan hayranı da olduğunu da vurguluyan Dale, hükümet düzeyindeki bu olumlu havanın Avrupa kamuoyuna da yansıdığını ve anketlerde Amerikan karşıtlığının yavaş yavaş azalmaya başladığını söylüyor.

Bazı uzmanlar bu olumlu havayı, kısmen Amerika’da yeni bir başkan ve yeni bir politika beklentisine bağlıyor. Ancak Dale, bunun tarafların birbirlerine ihtiyaçları olduğu gerçeğini kavramalarından kaynaklandığı görüşünde.

21.yüzyılın sorunlarını çözmede Avrupa-Amerika ittifakının temel unsur olduğunu savunan Dale, tarafların tüm görüşayrılıklarına rağmen demokrasi, özgürlük, hukuk düzeni gibi ortak değerleri paylaştıklarını vurguluyor.
XS
SM
MD
LG