Erişilebilirlik

'Anayasa Mahkemesi'nin Kararına Uyulacak'


Washington'daki temaslarını sürdüen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) muhafazakar demokrat kimlikli bir parti olduğunu, kapatma davası konusunda Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararın 'son karar' olduğunu söyledi.

Ulusal Kamu Radyosu'na (NPR) demeç veren Babacan, AKP'nin muhafazakar demokrat eğilimli bir parti olduğunu, "gelenekler, etik kuralları, aile, ahlak ve din gibi konularda duyarlı olduklarını" ve "bu konulardaki hassasiyetlerini dile getirdiklerini" söyledi. Ancak Babacan, partisinin demokratik ve laik sisteme bağlı olduğunu da belirtti.

Babacan, Türkiye'de İslam, demokrasi ve laikliğin bir arada varolabileceğini kanıtladıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Anayasa'da laikliğin tanımının yapılmadığını; partisinin laikliğin din ve devlet işlerinin ayrılması ve dini özgürlüklerin garanti edilmesi olarak tanımladığını ifade etti.

Ancak Babacan, bununla beraber, Anayasa Mahkemesi'nin kararının "son karar" olduğunu ve "beğensek de beğenmesek de" buna uyulması gerektiğini söyledi. Babacan, hukukun üstünlüğü, güçlerin ayrımı, yargının bağımsızlığı ilkelerine uyacaklarını; yargıya güven duygusunu korumak durumunda olduklarını ifade etti.

Babacan, Türkiye'nin saydam bir toplum olduğunu ve özgür fikir alışverişi sayesinde Türk demokrasisinin bu sınavı da vereceğini söyeldi.

Türkiye - ABD Arasında Güçlü İşbirliği

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, NPR'da yayınlanan demecinde, PKK terör örgütüne karşı Amerika'yla Türkiye arasında güçlü bir işbirliği bulunduğunu ve sınırötesi operasyonların İran sınırı yakınlarında yapıldığı zaman Tahran'la irtibat kurulduğunu söyledi. Babacan, Amerika'nın İran'la Türkiye arasında bu konuda irtibat kurulmasından rahatsızlık duyup duymadığı yönündeki soruyu yanıtsız bıraktı.

Babacan, Türkiye'nin arabuluculuğuyla İsrail ve Suriye arasında süren dolaylı barış görüşmelerini de değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, taraflar arasında ilerleme sağlandığında doğrudan görüşmelerin başlayacağını belirtti.

XS
SM
MD
LG