Erişilebilirlik

Orgeneral Başbuğ: 'İran'la İşbirliği Yapıyoruz'


Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ kuzey Irak’taki PKK mevzilerine karşı, İran’la eş zamanlı saldırılar düzenlediklerini ve gerekirse, yeniden düzenleyeceklerini açıkladı. Generalin televizyonda yaptığı bu açıklama, iki ülkenin PKK’ya ve bu örgütün İran’daki kolu olan PJAK’a karşı yaptıkları işbirliğinin ilk açıklaması oldu. Bilgi Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler uzmanı Soli Özel bunun, Türkiye’nin PKK’ya karşı mücadelesinin bir parçası olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Türkiye İran’a karşı savaşan PJAK’ı İran hava sahasını kullanarak bombaladı. Bu PKK ile PJAK’ın işbirliğinin sonucuydu. Çünkü PJAK, PKK’nın İran’daki koludur.”

Türkiye PKK’ya karşı yirmi yılı aşan mücadelesi boyunca, Tahran yönetimini PKK’ya doğrudan yardım etmekle suçladı. Bu iddiayı İran sürekli reddetti. Şu andaki hükümet, İran’la iyi ilişkiler yürütmek için büyük çaba gösteriyor. Gözlemciler iki ülke arasındaki işbirliğinin, PKK’ya darbe vuracağını söylüyor. Türk silahlı kuvvetleri kuzey Irak’taki PKK üslerini bombalarken aynı zamanda bu örgütü yalnız bırakacak diplomatik çalışmalar da yapıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt dün isyancılara lojistik desteğin kesilmesini istedi.

Büyükanıt PKK’ya eskiden katır sırtında silah taşındığını, bugün ise silahların kamyonla götürüldüğünü belirterek, tüm ülkeleri PKK’yı terörist ilan etmeye çağırdı. Büyükanıt’ın bu sözleri, kuzey Irak yönetimini hedef alıyordu. Fakat, son birkaç aydır bu cephede gelişme görülüyor. Irak Kürt bölgesinin Başbakanı Necirvan Barzani Türkiye’yle ilişkilerin düzeleceğinden umutlu olduğunu söyledi. Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Soli Özel bunun da PKK’nın ne kadar tecrit olduğunun işareti olduğunu kaydetti. Özel, “PKK her bakımdan ve her kes için geçerliğini kaybetmiştir. Herkes PKK’dan kurtulmak istiyor. Şu anda gördüğümüz manzara budur” dedi.

Bununla birlikte PKK temelde Türkiye’nin sorunu. Örgütün büyük bölümünü Türkiye’den giden Kürtler oluşturuyor. PKK’nın Amerika ve Avrupa Birliği tarafından terörist örgüt olarak ilan edildi. Buna rağmen bu isyanı yenilgiye uğratma stratejisi çerçevesinde, kendi Kürt nüfusunun kültürel ve ekonomik haklarını genişletme görevi, Türkiye’ye düşüyor.

XS
SM
MD
LG