Erişilebilirlik

İlaç Şirketlerinden Pazarlama Taktikleri


İlaç ve sağlık hizmeti sektörlerini izleyen uluslararası bir pazarlama firması, 2007 yılında, dünya çapında ilaç satışlarının 640 milyar Dolar’a ulaştığını bildiriyor. Yeni bir rapora göreyse Amerikan ilaç firmaları, ürünlerini Amerikalı doktor ve hastanelere tanıtmak için 11 milyar Dolar harcadı. Ülkedeki sağlık sistemini derinden etkileyen ilaç satış ve pazarlaması Amerikan Kongresi’nin de gündemindeydi.

Şahram Ahari büyük ilaç şirketlerinden Eli Lilly’de iki yıl satış elemanı olarak çalışmış. Ahari, birçok rakibi gibi, ziyaret ettiği doktorlara, kalem ya da benzer eşantiyonlar ya da tanıtım amacıyla ücretsiz ilaç örnekleri dağıtmış. “Yaptığımız herşey, yapılan iyiliğin karşılığını verme ilkesine dayanıyor,” diyen Ahari, Amerikan Kongresi’ndeki bir oturumda konuştu ve satış sektöründe güzel ve etkileyici görünen kişilerin çalıştırılmasının pazarlama stratejilerinden biri olduğunu söyledi. Şahram Ahari, ilaç şirketleri, dış görünümü güzel kişiler aradığını, bunların çoğunlukla eski sporcular, ponpon kızlar ya da eski askerler olduğunu söylüyor.

Kardiyolog Jeffrey Caren ilaç satıcısı bir kadının hastaları ve muayenehanesi hakkında çok şey bilmesine şaşırdığını anlatıyor. Dr. Caren’a göre bu ilaç şirketlerinin pazarlama konusunda sınır tanımadığını gösteriyor. Uzmanlara göre ise piyasaya sürülen pahalı ilaçların pazarlanması, bir satış stratejisi. Uzmanlar, ilaç şirketi temsilcilerinin tanıtım yaparken bu ilaçların yan etkileri ve riskleri konusunda bilgi vermediğini söylüyor. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doktor Jerry Avorn şöyle konuşuyor: “İlaç firmalarının tek isteği, doktorların, kendi ürettikleri ilaçları, hastalar için yararlı olup olmadığına bakmadan daha fazla yazması.”

İlaç Şirketleri Birliği Sözcüsü Marjorie Powell, satış elemanlarının bu sektörün kurallarına uymak zorunda olduğunu söylüyor. Powell satış temsilcilerinin ilaçlar hakkında tıbbi ve bilimsel bilgileri, doktorlara ve muayenehanelerde çalışan elemanlara vermek zorunda olduğunu belirtiyor. Amerikan Kongresi’nin bazı üyeleri, doktorların, yazdıkları ilaçlar hakkında daha çok bilgiye sahip olması gerektiğini savunuyor. Sağlık hizmetleri sektörüyse, amaçlarının, hastalara hayat kurtaran, yaşam kalitesini artıran ürünler sunmak olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG