Erişilebilirlik

4 Haziran Amerikan Basınından Özetler


USA Today, Barack Obama’nın kazandığı zaferle, ilk kez bir siyahın büyük bir partinin başkan adayı olduğuna dikkat çekiyor. Gazete, bunu Amerika’nın dinamizmini göstermesi açısından önemli olduğu görüşünü savunuyor:

"Bu unutulmaz önseçim yarışı sona yaklaşırken, Amerika’nın geldiği noktadan etkilenmemek mümkün değil. Obama ve Clinton’dan biri olmasaydı, diğeri bu yarışı çoktan kazanmış olurdu. Önseçim sürecinin başında bu ikili dışında altı beyaz erkek daha adaydı. Ancak Obama ve Clinton büyük bir başarı göstererek öne çıktı. İkisinin mücadelesi, cinsiyetçilik ve kölelik zincirlerinden kurtulması asırlar süren Amerika’nın geldiği noktayı da gösteriyor. Önseçim sürecinin asıl önemi, yarışın son ana kadar sürmesi değil, gelinen bu noktayı göstermesidir."

Washington Times, Kıbrıs Rum yönetiminde Dimitri Hristofyas’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından çözüm çabalarının da yeniden canlandığını yazıyor. Gazetedeki makalede, Türk ve Rum liderlerin siyasi eşitliğe sahip iki toplumlu bir federasyon üzerinde uzlaşmasının umut verici olduğu, ancak çözümün önünde ciddi engeller bulunduğu vurgulanıyor:

"Avrupa Birliği’ne girmeye çalışan Ankara’da, Türk tarafının 2004 Nisan’ındaki referandumda Annan planını kabul ettiği unutulmuyor. Aynı şekilde bu planı reddetmesine rağmen, Avrupa Birliği’nin Rum tarafının tam üyeliğini onayladığı da hala hatırlarda. Uluslararası toplum, Türk tarafını Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’yle yaptığı işbirliğinden dolayı takdir etse de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu süreçte hiçbir şey kazanmadı. Avrupa Birliği’nin ekonomik kalkınma için yapacağı 259 milyon Euro’luk yardım askıya alındı. Bütün bunlara rağmen yine de Kıbrıs’ta yeni bir düşünce öne çıkıyor ve adanın önünde yeni bir şans bulunuyor. Ancak, çözüm için sadece iyi niyet değil, temel meselelerde uzlaşılması da gerekiyor."

Washington Post, Rusya’da Dimitri Medvedev’in devlet başkanlığına gelmesiyle Rusya-Gürcistan ilişkilerindeki gerginliğin azalacağı umudunun doğduğunu yazıyor. Ancak gazete, Rusya’nın Abhazya’daki asker sayısını artırmasının gerginliği daha da tırmandırdığını kaydediyor:

"Rusya, Abhazya’ya asker göndererek Amerika’nın ve Avrupa Birliği’nin taleplerini göz ardı ediyor. Belki de Medvedev Batıyla Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmesini istemiyordur. Belki de dış politikada bir belirleyiciliği yoktur. Durum ne olursa olsun, Batı bir kez daha komşu bir demokratik ülkenin egemenliğini zor kullanarak ihlal eden Rusya’ya karşı ne yapacağını düşünmek durumunda. Eğer Rusya’nın Gürcistan’a yönelik saldırgan politikaları durdurulmazsa, işler çığırından çıkabilir ve daha sakin bölgelere de yayılabilir."

Boston Globe, Pakistan’daki Danimarka Büyükelçiliği önünde patlayan bombanın altı kişinin ölümüne neden olduğunu hatırlatıyor. Gazete, Pakistan istihbaratının geçmişte Taleban’ı kullanarak Afganistan’da etkinlik kazanmak istediğini ancak terör silahının ters teptiğini belirtiyor:

"Bütün dünyada umutlarını yitirmiş İslamcılar’ın El Kaide’nin nihilist terör anlayışını benimsemeye başladığı bir dönemde, Pakistan terörü besleyen odakları kurutmalıdır. Bu süreç de Pakistan ile Hindistan arasındaki kapsamlı bir barışla başlamalıdır. Ayrıca Taleban tehdidine karşı Afganistan hükümetiyle de samimi bir işbirliğine gidilmelidir. Ülkenin Afganistan sınırındaki aşiret bölgesinde de sosyal reformlara ve gerekirse askeri önlemlere başvurulmalıdır."

XS
SM
MD
LG