Erişilebilirlik

3 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor kan davalarında arabuluculuk yapan Sait Şanlı’nın öyküsüne yer veriyor. Gazetenin haberinde kan davalarının Güneydoğu Anadolu’da toplumsal hayatı nasıl derinden etkilediği anlatılıyor ve Şanlı’nın şu ana kadar 446 anlaşmazlığı tatlıya bağladığı belirtiliyor.

“Şanlı’nın Diyarbakır’da kendisine yardımcı olan beş kişilik bir barış komitesi olsa da, arabuluculuk görevini daha çok tek başına yürütüyor. Farklı kasabalardaki ve köylerdeki aileler arasında uzlaşma sağlamak için mekik dokuyor. Tatlı dille ikna etmeye çalışıyor, nasihat ediyor, bazen de tehditler savuruyor. Bütün çabaları boşa çıktığında ise oturup ağlıyor. Yaşlı bir adamdan dökülen gözyaşları en katı kalpleri bile yumuşatıyor. Şanşı’nın kendisi de kan davasından etkilendiği için gözyaşları daha inandırıcı oluyor. Şanlı, kendi ifadesiyle yasalarla gelenekler arasındaki boşluğu doldurmaya çalışıyor.”

USA Today Demokrat Parti’de önseçimlerin sonuna gelindiği halde Barack Obama ile Hillary Clinton arasındaki yarışın hala sürdüğünü belirtiyor. Gazete mevcut önseçim sisteminin yıpratıcı etkisini ortadan kaldırmak için yeni bir sistem önerisinde bulunuyor;

"Aslında bu öneri 20 yıldır konuşuluyor. Öneri, eyaletlerin Doğu, Güney, Orta Batı ve Batı olarak dört coğrafi bölgede toplanmasını içeriyor. Öneriye göre, her bölgede önseçimin Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının ilk Salı günü yapılması gerekiyor. Bölgeler arasında her seçim döneminde rotasyon yapılacağı için ilk veya son önseçimi yapacak bölge de sürekli değişecek. Eğer eyaletler, partiler ve Kongre isterse bu öneri hayata geçirilebilir. Bu yılki seçim yarışı unutulmadan, Clinton ile Obama arasındaki mücadele canlılığını korurken bu konuda adım atılmalı ve yıl sonundan önce ilgili kesimler harekete geçmelidir."

Washington Post küresel gıda kriziyle ilgili olarak Roma’da yapılacak zirve öncesinde, kısa vadeli çözümlerin yanı sıra kalıcı önlemlere de değinilmesi çağrısında bulunuyor. Yapılan yorumda tarımdaki verimliliğin gerilemeye başladığına dikkat çekiliyor.

"Ucuz ve bol gıda döneminde Batılı ülkeler ve uluslararası yardım kuruluşları tarımda araştırma ve geliştirmeye gereken önemi göstermediler. Gıda fiyatlarının düşük olmasından dolayı tarımsal yatırımların fazla karlı olmaması nedeniyle bu ekonomik açıdan anlaşılabilir bir şeydi. Ancak şimdi biyo yakıt teşvikleri ve ihracat yasakları kalksa bile gıda fiyatlarındaki artış sürecek gibi görünüyor. Bu da tarımsal yatırımlar açısından hem bir olanak hem de ihtiyaç doğuruyor. Yüksek gıda fiyatlarının yol açtığı sorunlara rağmen, dünya liderleri bu fırsatı değerlendirmeli ve gelecekte gıda güvenliğini sağlayacak adımlar atmalıdır"

New York Times kaçak göçmenlere karşı açılan savaşın Amerika’nın ulusal kimliğine de darbe vurduğu görüşünde. Amerika’nın bir göçmenler ülkesi olduğunu hatırlatan gazete, bütün Amerika’yı sağduyulu davranmaya çağırıyor.

"Bu ülke, her zaman belirli bir göçmen grubunu haksız bir biçimde cezalandırdı ve dışladı. Tarihin farklı dönemlerinde bunu tekrar tekrar yaşadık. Çinliler, İrlandalılar, Katolikler ve Japon kökenliler bunun örneğidir. Bizim çocuklarımı da gelecekte sayısız insana zarar veren, ekonomiye milyarlarca dolarlık yük getiren ve ülkemizin temel değerlerini tahrip eden bu süreci 2000’li yıllarında başındaki Büyük Göçmen Paniği olarak adlandıracak."

XS
SM
MD
LG