Erişilebilirlik

Michigan ve Florida Tartışması


Demokrat Parti Tüzük ve Kurallar Komisyonu bugün toplanarak Florida ve Michigan eyaletlerini temsil eden delegelerin Demokrat Parti Genel Kurultayı'nda nasıl sayılacağı konusunda uzlaşma arıyor. Tüzük ve Kurallar Komisyonu'nun alacağı karar Demokrat Parti'nin başkan adayının belirlenmesinde etkili olabilir.

Florida ve Michigan eyaletlerinin Parti kurallarını ihlal ederek önseçim tarihini erkene alması sonucu, bu eyaletlerin önseçim sonuçlarının sayılmaması yönünde karar alınmıştı.

Ancak, Demokrat Parti başkan aday adayları New York Senatörü Hillary Clinton ve Illinois Senatörü Barack Obama, Ocak ayından bu yana süren önseçimlerde kesin olarak yenişemedği için bu eyaletlerde kullanılan oyların belirleyici nitelik kazandığı anlaşıldı.

Florida ve Michigan önseçimlerinin sayılmayacağı kararlaştırıldığı için Clinton ve Obama bu eyaletlerde kampanya yapmamıştı. Hatta, Obama'nın adı Michigan eyaletindeki seçim pusulalarında yer almadı.

Florida eyaletinde 29 Ocak tarihinde yapılan önseçimi, oyların yüzde 50'sini alarak Clinton kazanmıştı. Florida'da Obama oyların yüzde 33'ünü aldı. 15 Ocak tarihinde yapılan Michigan önseçiminideyse Clinton oyların yüzde 55'ini kazandı. Michiganlı seçmenlerin yüzde 40'ı boş oy kullandı.

Demokrat Parti başkan adaylığı yarışında, şu anda, Obama, Clinton'un önünde gidiyor.

Clinton, Michigan ve Florida eyaletini temsil eden bütün delegelerin oylarının sayılmasını istiyor. Bu sayede Obama'yla arayı kapatacağını hesaplayan Clinton, daha fazla süperdelegeden destek bulmayı umuyor ve bu sayede Parti'nin başkan adayı seçilebileceğini düşünüyor.

Obama kampanyası ise, Demokrat Parti yönetiminin Florida ve Michigan önseçimlerinin sayılmayacağı yönünde karar verdiği için bu eyaletlerde kampanya yapmadığını; yapmış olsaydı daha fazla oy almış olacağını, bu nedenle seçim sonuçlarının olduğu gibi sayılmasının adil olmayacağını savunuyor.

30 üyesi bulunan Demokrat Parti Tüzük ve Kurallar Komisyonu, Michigan ve Florida eyaletini temsil eden delegelerin Parti Kurultayı'na kabul edilip edilmeyeceğini, kabul edilirlerse, oyların iki aday arasında nasıl paylaşılacağını kararlaştırmaya çalışıyor.

Ancak, uzmanlar, Tüzük ve Kurallar Komisyonu'nun Clinton lehinde karar vermesi durumunda bile Clinton'un Obama'ya yetişmesine az ihtimal veriyor.

XS
SM
MD
LG