Erişilebilirlik

Putin'in Tartışmalı Fransa Gezisi Başladı


Rusya Başbakanı Vladimir Putin, bu ünvanla ilk resmi ziyaretini Paris’e gerçekleştiriyor. Putin’in ziyareti Avrupa medyasında “Putin hala Cumhurbaşkanı rolü oynuyor” tartışmasını başlatırken, Kremlin, bunun davet üzerine gerçekleşen bir ziyaret olduğunu savunuyor.

"Putin üzerinde kendisine büyük gelen kostüm mü taşıyor?” Fransız basınının Putin’in ilk resmi dış gezisi olan Paris ziyareti öncesi sorduğu soru böyle. Birçok işadamı ve bakanın eşlik ettiği Putin’in ziyareti Paris’te, üç haftadır Rusya’yı yöneten Cumhurbaşkanı Medvedev ile Başbakan Putin rollerinin gerçek olmadığı ve “Dimitri Medvedev’in gölge cumhurbaşkanı” olduğu tartışmalarını yeniden başlattı.

Putin Paris’te önce Başbakan François Fillon ile görüştü ardından Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Putin’in çantasında Avrupa-Rusya ilişkileri, enerji, ekonomi ve NATO gibi son derece hassas konular bulunuyor.

Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, bu ziyaretin Putin’in başbakan olmadan aylar önce Sarkozy’nin Rusya ziyareti sırasında yaptığı davet üzerine gerçekleştiğini ve Fransa’nın Avupa Birliği dönem başkanlığına geçecek olmasıyla doğrudan ilgisi bulunduğunu açıkladı. Ancak Rusya basınından Fransız medyasına yansıyan bilgilere göre, Putin diplomasiyi Medvedev’e bıraksa da G-8 ülkesinin yöneticileriyle ayrıcalıklı ilişkisini sürdürmek istiyor.

"Bizim İçin Putin Hala Başkan"

Moskova’nın Sesi radyosunun Franco-Rus ilişkileri uzmanı Venediktov’un yorumlarına yer veren Fransız medyası, Putin’in Amerika Başkanı George Bush’u telefonla aradığı ve Pekin’de yapılacak olimpiyat oyunları sırasında görüşme kararı aldığını, üstelik enerji krizi nedeniyle son derece hassas bir dönemden geçen Avrupa Birliği-Rusya ilişkilerinde de Putin’in belirleyici olacağının altını çiziyor. Fransa’nın Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralmasından hemen önce, Birlik, 2 yıl süren krizin ardından, Rusya’yla yeni bir stratejik ortaklık planı açıklama kararı aldı. Plan, Fransa dönem başkanlığına geçmeden hemen önce açıklanacak.

Fransız haber ajansına açıklama yapan üst düzey bir Avrupa Birliği yöneticisi ise, “Bizim için cumhurbaşkanı hala Putin. Medvedev, patron rolüne soyunmayı denemedi bile” yorumunu yapıyor. Bu durumu, geçtiğimiz hafta Rusya’ya resmi ziyarette bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’e yakın kaynaklar da doğruluyor. Putin ile Sarkozy arasındaki yakın ilişkiye de dikkat çekilen haberlerde, Kremlin’deki görev değişimine Sarkozy’nin “tamamen meşru ve yasal bir süreçtir” şeklinde tavır almasından Rusya’nın büyük memnuniyet duyduğu belirtiliyor.

Rusya’yla Fransa arasındaki ticaret hacmi 2007 yılında 16 milyar Dolar'ı bulmasına rağmen Fransa, Rusya’nın 4. ticari ortağı. Başbakan Putin’e eşlik eden Atom Ajansı Rosatom, Airbus uçaklarının da ortağı olan Rus Devlet Bankası VTB, ya da Fransız araba firması Renault’nun yeni ortağı Avtovaz başkanlarının da heyette olması, görüşmelerin daha çok ekonomik ve stratejik geçeceğinin ipuçlarını veriyor. Örneğin Rosatom, Fransız nükleer enerji santrali yapan Areva firmasıyla ortaklık kurmak istiyor. Cumhurbaşkanı Sarkozy ise, Moskova ziyareti sırasında bu ortaklığı desteklediğini zaten açıklamıştı. Rusya ile Avrupa arasında zaman zaman krize yol açan sorunlarsa Putin’in gündeminde bulunmuyor. Rus basınının iddiasına göre, Putin Rusya’daki insan hakları ihlalleri gibi politik sorunlarla ilgilenmeyecek ve buna ilişkin soruların yanıtını halefi Medvedev’e bırakacak.

Rusya Başbakanı’nın gezisi Rusya’nın yönetiminde hala Putin’in birinci planda olduğunu gösteriyor. Ancak uzmanlar Avrupa liderlerinin de hala Putin’le muhatap olduklarına dikkat çekerek, AB’nin tercihinin de Putin olduğuna vurgu yapıyorlar.







XS
SM
MD
LG