Erişilebilirlik

Burma'da Yardım Hala Cunta Engeline Takılı


Burma askeri hükümetinin vize vermekle birlikte yabancı yardım görevlilerinin tayfundan etkilenen bölgelere girmesini hala engellediği bildiriliyor.

Burma, dün 45 Birleşmiş Milletler yardım çalışanına giriş izni vererek tüm vize taleplerini karşılamıştı.

Ancak BM yetkilileri, yaklaşık 2.5 milyon kişinin su, yiyecek ve sağlık hizmeti beklediği bölgelere çok az sayıda yardım görevlisinin girebildiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü de, Burma’nın en az bir yıl boyunca gıda yardımına ihtiyaç duyacağını açıkladı. Örgütün son yaptığı durum değerlendirmesine göre ülkedeki gıda sıkıntısının gıda fiyatlarını artırarak Burma’nın ulusal güvenliğini de tehlikeye atabileceği belirtiliyor.

Öte yandan Amerika Pasifik Filosu komutanı Oramiral Timothy Keating, Burma’nın yardım yapmayı bekleyen gemilere yanaşma izni vermemesi durumunda bu gemilerin çekilebileceği uyarısında bulundu.

Burma’yı 3 Mayıs ‘ta etkisi altına alan tayfunda en az 134 bin kişi hayatını kaybetti.

Yeni Anayasa

Bu arada Burma’da askeri yönetim, yeni anayasayı yürürlüğe soktu. Resmi yayın organları, General Thhan Shwe’nin anayasayı imzaladığını bildirdi.

Askeri yönetim yeni anayasayla 2010 yılında seçim yapılmasının kesinleştiğini savunuyor. İnsan hakları örgütleriyse, anayasanın askeri yönetimi daha da güçlendireceğini ileri sürüyor.

Burma’da 80 bin kişinin ölümüne yol açan tayfuna rağmen yapılan referandumda yeni anayasa yüzde 92 evet oyuyla kabul edildi.

Referanduma katılma oranının %98 olduğu açıklandı.

XS
SM
MD
LG