Erişilebilirlik

28 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, hükümetin açıkladığı GAP eylem planının PKK’nın bölgedeki etkinliğini kırmasının beklendiğini yazıyor. Ancak gazetenin haberinde bölge halkının ve uzmanların GAP’ın Güneydoğudaki ekonomik ve siyasi sorunların çözümü için bir sihirli değnek olarak gösterilmesine şüpheyle yaklaştığı da vurgulanıyor:

“En azından şimdiye kadar GAP’ın etkileri daha çok Güneydoğu Anadolu bölgesi dışında hissedildi. Batı bölgelerinin faydalandığı hidro-elektrik projelerinin tamamlanma oranı % 85’i bulurken, Güneydoğu’ya faydalı olan sulama projelerinin tamamlanma oranı % 52’de kaldı. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu’nun bir araştırması da, son 20 yılda GAP için 20 milyar Dolar harcanmasına rağmen, bölgedeki ulusal gelirin 40 yıl öncesinden düşük olduğunu gösteriyor.”

Washington Post, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nın yayınladığı raporda İran’ın nükleer programı konusunda iyi niyetli davranmadığı ve oyalama taktiklerine başvurduğu görüşüne yer verildiğini hatırlatıyor. Gazete, buna rağmen Birleşmiş Milletler’den İran’a yaptırım kararı çıkmasının beklenmediğini yazıyor:

“Bu, sadece Başkan Bush için değil, aynı zamanda Barack Obama ve John McCain için de olumsuz bir gelişme. Her iki başkan adayı da Amerika’nın İran’la diyalog kurmasını savunuyordu. Ancak Savunma Bakanı Robert Gates’in de dediği gibi, ‘Amerika ve müttefikleri İran’ı Washington’la masaya oturmaya zorlayacak ekonomik, siyasi ve askeri baskılar uygulamadıkça’ müzakerelere başlamayı savunmanın da bir anlamı olmayacak. Henüz bu tür yaptırımlardan söz etmek mümkün değil. Baradey gibi aktörlerin engellemesi sürdüğü sürece de yaptırımların gündeme gelmesi kolay olmayacak. Başkan adayları Barack Obama ve John McCain, İran’la görüşmelere başlayıp başlamama konusundan önce bu meseleyi gündemlerine almalıdır.”

Boston Globe, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nın hazırladığı raporla üzerine düşeni yaptığını ifade ediyor. Gazete, artık İran’ın nükleer silahlanmasını önleme görevinin büyük ülkelere düştüğünü kaydediyor:

“İran’a karşı düzenlenecek bir askeri harekatın yıkıcı sonuçları olacaktır ve İran’ın nükleer programını birkaç yıl geciktirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Bunun yerine gerçek bir pazarlığın yapılacağı diplomatik bir süreç işletilmelidir. Teknik olarak İran’ın üretilen uranyumu askeri amaçlarla kullanmasını önleyecek tedbirler alınması mümkün. Başkan Bush’un veya onun yerine gelecek yeni başkanın İran’la böyle bir uzlaşma sağlamaya çalışması Amerika’nın ulusal çıkarlarına daha uygundur.”

New York Times, Senato’nun gelecek hafta sera etkisi yapan gaz emisyonlarının azaltılmasını öngören bir tasarıyı görüşeceğini belirtiyor. Gazete, Başkan Bush’un tasarıya karşı çıktığını kaydediyor ve Senatör’lerden tasarıya destek vermelerini istiyor:

“Böyle bir düzenlemeyi haklı kılan bilimsel gerekçeler beş yıl öncesine kıyasla şimdi çok daha ikna edici. İklim değişikliği konusunda düzenlenen uluslararası toplantının sonuçları, dünyanın ısındığını ve bunun insanoğlunun faaliyetlerinden kaynaklandığını açıkça ortaya koydu. Derhal harekete geçilmemesi durumunda büyük bir çevre felaketi yaşanacağını gösterdi. Başkan Bush, bu gerçekleri artık daha fazla inkar edemiyor. Tek yapabildiği şey, kapsamlı bir çözüm planına direnmek. Senato, gelecek hafta bu tasarıyı gündeme aldığında küresel ısınmayla mücadele konusunda Amerika’nın liderlik yaptığı yeni bir dönemi başlatabilir.”





XS
SM
MD
LG