Erişilebilirlik

'Suriye'yle Görüşmeler Ciddiyetle Yürütülüyor'


Suriye ile barış karşılığında Golan Tepeleri’nin Şam yönetimine verileceği yolunda medyada çıkan haberlere sert yanıt veren İsrail Başbakanı, pazarlıkların ciddiyetle yürütüldüğünü ve medyaya bakarak karar vermeyeceğini söyledi. Ancak Olmert’in barış kararına ülkesinin yarısından fazlası karşı, üstelik bu işte arabulucu, İsraillilerin en güvendikleri ülkelerin başında gelen Türkiye olsa da.

İsrail’de ülke gündeminin birinci maddesi olan Suriye ile barış yapılması tartışmaları İsrail parlamentosu Knesset’te de hükümetin olağan haftalık oturumuna damgasını vurdu.

İsrail ve Suriye Türkiye’nin arabuluculuğunda 8 yıl aradan sonra yeniden barış arayışları ile dolaylı görüşmelere başladı. İstanbul da yapılan gizli oturum tüm taraflarca aynı anda medyaya duyuruldu. Ancak İsrail de haberin yayınlanması ile ülke bir anda ikiye bölündü. Bir yanda rüşvet soruşturmalarından başını alamayan Olmert’in Suriye konusunu gündemi değiştirmek adına açıkladığını söyleyenler, diğer tarafta da bölgede barış isteyenler.

Olmert’ i kendini kurtarmak adına İsrail’ in güvenliğini tehlikeye atmakla suçlayanların başında sağcı partiler geliyor. Ama Olmert’e yakın çevrelerde de bunun hata olduğuna inanan çok. Tıpkı Başbakan Yardımcısı Eli Yishai gibi. Yishai ‘ye göre Suriye ile görüşmelere başlamak arkasında olan Hizbullah ve İran ‘a da bir anlamda meşruluk vermek anlamına geliyor. Yishai Suriye ‘yi şeytan ekseninin parçası olarak adlandırmaktan da geri durmuyor.

Öte yandan Başbakan Ehud Olmert kararında ısrarlı. Suriye ile barış görüşmelerinde devam edileceğinin altını çizen İsrail Başbakanı bu görüşmeleri medyanın haberleri ile değil diplomasi ile yürüteceklerini açıkladı. Amacının Suriye ile barış olduğunu ifade eden Olmert, “Medyada bir sürü haber ve spekülasyon yapıldı. Biz görüşmelerimizi ciddiyet ve büyük gizlilikle yürüteceğiz. Bu tarz haberlere bakarak değil,” derken, Şam yönetimi ile barış yapılması karşılığında Golan Tepeleri’nin iade edilip edilmeyeceği konusunda ise sessiz kaldı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert Orta Doğu’da barış için Suriye ile masaya oturulmaması gerektiğinde ısrarlı ancak İsrail’de yapılan anketlerde göre halkın yüzde 70 ‘i Golan Tepeleri’ne karşılık gerçekleşecek bir barışı istemiyor.Başka bir ankete göre ise İsraillilerin Ortadoğu’da en çok güvendikleri ülke. Türkiye. Bölgedeki diğer ülkelere kıyasla yüzde 34’lerde bir oranla Türkiye’ye güvenen halk Suriye ile barış konusunda bu güveni pek de dikkate almıyor. Zira İsraillilere göre, Golan Tepelerinin Şam’ a iadesi İsrail ‘in stratejik açıdan yapacağı en büyük hata, aracı kim olursa olsun.

XS
SM
MD
LG