Erişilebilirlik

Burma'ya Yardım Gönderiliyor


Uluslararası yardım örgütleri, Burma’nın giriş izni sözünü sınamak için felaket bölgelerine ekipler gönderiyor.

BM, tayfunun üç hafta önce Irrawaddy Deltasını vurmasından bu yana bölge halkının dörtte üçünün hala hiçbir yardım alamadığını bildiriyor.

Tayfun sonrası 134 bin kişinin ölü ya da kayıp olduğu, iki milyon kişinin barınak, temiz su ve sağlık hizmetlerinden yoksun kaldığı haber veriliyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, dün Burma’daki askeri yönetimin yabancı yardım görevlilerine izin vereceğinden emin olduğunu söylemişti.

Genel Sekreter Ban, bu açıklamayı dün tayfun kurbanları için Rangoon’da düzenlenen bir günlük yardım konferansında yapmıştı.

Konferansa katılan 50 ülke yaklaşık 100 milyon Dolar yardım sözü verdi. Burma Başbakanı General Thein Sein, şartlı olmadığı sürece yardımları memnuniyetle kabul edeceklerini bildirdi. BM Konferans’ta 200 milyon Dolar toplamayı amaçlamıştı ancak bu gerçekleşmedi.

Burma askeri hükümetinin, daha önce geniş kapsamlı yabancı yardım operasyonuna karşı çıkması dünyada tepki yaratmıştı.

Burma'da Referandum Onaylandı

Burma’da 80 bin kişinin ölümüne yol açan tayfuna rağmen yapılan referandumda yeni anayasa büyük bir çoğunlukla kabul edildi.

Askeri yönetim tarafından hazırlanan anayasanın, felaket bölgesinde yaşayan halkın yüzde 92’sinden destek bulduğu ve referanduma katılma oranının yüzde 98 olduğu açıklandı.

10 Mayısta ülkenin gerikalan bölümünde yapılan referandumda da anayasaya evet oyu çıkmıştı. Tayfun nedeniyle Irravadi bölgesinde oy verme işlemleri ertelenmişti.

Askeri yönetim yeni anayasayla 2010 yılında seçim yapılmasının kesinleştiğini savunuyor. İnsan hakları örgütleriyse, anayasanın askeri yönetimi daha da güçlendireceğini ileri sürüyor.

XS
SM
MD
LG