Erişilebilirlik

Olmert: 'Suriye'ye Vaatte Bulunmadık'


İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Suriye’ye herhangi bir vaatte bulunmadığını, barış için her iki tarafın da atması gereken adımların belli olduğunu söyledi.

Olmert, İsrail parlamentosunun gizli oturumunda konuştu. Ancak, adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer gizli oturumdaki konuşmayı basına sızdırdı.

İsrail ve Suriye, Türkiye’nin arabuluculuğuyla barış görüşmeleri yaptıklarını geçen hafta doğrulamıştı. Başbakan Ehud Olmert, dün yaptığı bir açıklamada ise görüşmelerin, ciddi ve sorumlu şekilde yürütüldüğünü belirtmişti. İsrail Başbakanı, Golan Tepeleri’ni iadeye hazırlandığı yolundaki haberler hakkında yorum yapmaktan kaçınmıştı.

İsrail Başbakan Yardımcısı Eli Yishai Suriye ile görüşmelere başlamanın yanlış olduğunu savunuyor. Yishai, bu şekilde Suriye’ye, Hizbullah ve İran’la işbirliği yapmasına rağmen meşruluk kazandırıldığını iddia ediyor.

ABD Orta Doğu'da Etkisini Yitiriyor mu?

İsrail ve Suriye arasında geçen hafta Türkiye’nin arabuluculuğuyla yapılan görüşmeler Amerikan basınında oldukça sık yankı buldu.

Özellikle de Bush yönetimi bu sürecin dışında kalmayı tercih ettiği için yoğun eleştiriye hedef oldu, “Amerika Orta Doğu’da nüfuzunu kaybediyor,” yorumları yapıldı. Nitekim Lübnanlı tarafların Katar’da vardığı son anlaşma da dengeleri Hizbullah yönüne değiştirince bu görüş daha da güçlendi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Profesör Doktor Meliha Altunışık’ın bu konuda görüşlerini aldık. Altunışık, Alparslan Esmer’in sorularını yanıtladı. Söyleşinin tamamını yukarıdaki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG