Erişilebilirlik

Washington'da Silahlı Suçların Sayısı Artıyor


Washington’da silahla işlenen suç oranında artış var. Yılbaşından bu yana, Amerika’nın başkentinde çok sayıda cinayet işlendi. Yarım milyon nüfusu olan Washington’da suç oranı artıyor ve Washington halkı bundan çok şikayetçi. Washington’da, gece karanlığında, sık sık silah sesleri duymak mümkün.

Son aylarda da silahlı saldırılarda artış görüldü. Akşam bültenlerinde bu tür haberleri izlemek olağan hale geldi. Aslında silah kullanımı konusunda en sert kanunlar Washington’da yürürlükte. Ancak, Mart ve Nisan aylarında Washington’da 338 silahlı suç işlendi.

Ronald Moten, Washington’daki şiddet olaylarından şikayetçi. “Barış Bağımlıları” adlı sivil toplum kuruluşu, suç oranının artmasını protesto için gösteri düzenliyor ve gençleri tehlikeli mahallelerden uzak durmaya çağırıyor.

Moten, “Gençler, ne yazık ki eğitimlerini sokakta alıyor. Sağ kalma yollarını sokakta yanlış kişilerden öğreniyor. Eğer iyi bir eğitiminiz yoksa, her zaman doğru olanı yapmak sizi ilgilendirmiyorsa, olaylara karışma, suç işleme olasılığınız daha yüksek,” diyor.

Silahlı saldırıların çoğuna, yaşları 20 – 30 civarında olan siyah gençler karışıyor. Çatışmaların kaynağı da uyuşturucu kaçakçılığı veya çetecilik. 38 yaşındaki David Bowers, Washington’da bir suç dalgası olduğunu söylüyor. 2000 yılında, ‘Washington’da Cinayete Geçit Yok’ adlı sivil toplum örgütünü kuran Bowers, gençlerin bu harekete katılmasını istiyor.

Bowers, “Yapmamız gereken en önemli şey, bu saldırıları düzenleyen kişilerin görüşlerini öğrenmek. Genelde onları ‘sorun’ olarak görüyor ve çözüme katkıda bulunabileceklerini düşünmüyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Washington Emniyet Müdürlüğü cinayetleri önlemek amacıyla tehlikeli mahallelere bin 200 polis memuru daha sevk etti. Suçluların kimliklerini tespit etmek için bazı mahallelere kamera yerleştirildi. Ancak Bowers’a göre bu yeterli değil.

Bowers, “Farklı konulara da bakmamız gerek: ruh sağlığı; açlık-işsizlik gibi sorunlara da çözüm aramalıyız,” diyor.

Yaz aylarında genel olarak Washington’da silahlı suç ve cinayetler artıyor ve yetkililer bu yaz da sorunun büyümesinden kaygı duyuyor.

XS
SM
MD
LG