Erişilebilirlik

Çalıntı Askeri Malzemeler İnternette


Amerikan Kongresi’nin bir alt komisyonu bir süre önce savaş uçaklarına ait teknolojiler ve çok sayıda çalıntı askeri malzemenin eBAY ve Craigslist gibi İnternet sitelerinde satışa çıkarıldığını ortaya çıkardı. Soruşturmanın sonuçları komisyonun raporunda açıkça görülüyor.

Amerikan askerleri gece çatışma ortasında birbirlerini tanımak için özel görüş dürbünleri ve kızılötesi ışın yayan üniformalar giyer. Bu malzemelerin ordu dışında kullanılması yasak. Ancak soruşturma görevlileri bu hassas malzemelerin bazılarını Internet’ten satın almış. Soruşturma görevlisi Gregory Kutz durumu şöyle anlatıyor: “Müşteri gibi davranıp, kredi kartımızla e-posta adresimizle hatta telefonlarımızla alışveriş yaptık. Malların çoğunu da açık-artırma sitesi eBay’den aldık.”

Ebay’in kendi uzmanları da soruşturma ekibiyle birlikte çalışıyor. Soruşturma sonucu bazı kişiler tutuklanmış. Kutz, geçen yıl F-14 savaş uçaklarının parçalarını izinsiz İran’a göndermek suçundan bir kişinin mahkum olduğunu söylüyor. Yine uzmana göre, bu kişinin evinde yapılan aramada uçakta kullanılabilecek bin 300 parça bulundu. Ayrıca Hava Kuvvetleri’nde görevli bir çavuş, yurtdışında satmak üzere gece görüş dürbünü çaldığını itiraf etti. Bunlar ortaya çıkan olaylardan sadece birkaçı. Soruşturma raporu Internet’te başka hassas askeri malzemelerin de satıldığına dikkati çekiyor. Bunlar arasında askeri üniforma, kurşun geçirmez yelek, helikopter parçaları ve gece görüş dürbünleri bulunuyor. Gregory Kutz bu dürbünlerin kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. Çünkü Irak ve Afganistan’da gece çarpışan Amerikan askerleri üniformanın yaydığı kızılötesi ışınları bu dürbünle görüp arkadaşlarını tanıyabiliyor. Soruşturmayı başlatan Demokrat Kongre üyesi John Tierney, Kongre Ulusal Güvenlik ve Dışişleri Alt Komisyonu Başkanı. Tierney soruşturmayla ilgili şunları söylüyor: “Vergi mükellefleri devlet malının ortadan kaybolmasını istemez. Üstelik bize zarar vermeyi amaçlayan insanların eline bu hassas malzemeleri göz göre göre veremeyiz.” Internet şirketleri de bu tarz alışverişleri engelleme konusunda kararlı. Ancak bu şirketler de, satılan malzemelerin artık tüm dünyada ticari mal haline geldiğine dikkati çekiyor.

XS
SM
MD
LG