Erişilebilirlik

AP’de Gündem Türkiye


Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Hıristiyan Demokrat Hollandalı parlamenter Ria Oomen Ruijten tarafından hazırlanan Türkiye raporunu tartıştı. Türkiye’de bir yıldır yaşanan gelişmelerin fotoğrafını çeken rapor, karşıt görüşler arasında denge bulmaya önem veren yaklaşımıyla dikkat çekiyor.

Geçen ay Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda görüşülerek 2’ye karşı 53 oyla kabul edilen Türkiye raporu bu kez Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu tarafından ele alındı.

Raporda, son dönemde Türkiye’nin en önemli tartışma konuları arasında yer alan, AKP’ye yönelik kapatma davası da yer alıyor. Kapatma davasının sonuçlarından duyulan endişenin ifade edildiği belgede, Anayasa Mahkemesi’nin hukukun üstünlüğü ilkesine, Avrupa standartlarına ve siyasi partilerin yasaklanmasıyla ilgili Venedik Komisyonu kurallarına saygı göstermesi beklentisi dile getiriliyor. Belgede, hükümete yönelik olarak da reformları sürdürürken “laik ve demokratik bir Türkiye’de çoğulculuğa ve farklılığa saygı” çağrısı yapılıyor. Ülkenin modernizasyonuna yönelik önemli adımlar söz konusu olduğunda, hükümet ve tüm siyasi partilerin uzlaşı arayışına yapıcı bir şekilde katkıda bulunmaları da raporda yer alan bir başka çağrıyı oluşturuyor.

Raporda, DTP ve üyelerinin PKK’yla aralarına net bir şekilde mesafe koyması istenirken PKK’nın eylemleri kınanıyor, acilen ve önkoşulsuz silah bırakması isteniyor. Türk hükümetinin, Kürt sorununa kalıcı bir çözüm bulmak amacıyla siyasi inisiyatif üstlenmesinin talep edildiği raporda, reform çağrısı yineleniyor ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda verdiği sözleri tutmaya davet ediliyor.

Yargı bağımsızlığı, kadın hakları, azınlıkların korunması, ordunun sivil hayattaki rolü ve Kıbrıs gibi konular, daha önceki raporlarda olduğu gibi bu raporda da önemli yer tutuyor. Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülmesi, Heybeliada Ruhban Okulu’nun bir an önce açılması ve patriğin ekümenik sıfatını kullanmasına izin verilmesi, Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, Ermenistan’a yönelik ekonomik ablukaya son verilerek sınırın açılması da raporda öne çıkan unsurlar arasında yer alıyor.

XS
SM
MD
LG