Erişilebilirlik

19 Mayıs Kutlanıyor


19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’de, dış temsilciliklerde ve KKTC’de törenlerle kutlanıyor. Kutlamalar çerçevesinde Ankara’daki ilk tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığındaki devlet üst düzey yetkililerinin Anıtkabir’i ziyaretiyle başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan, sağlık sorunu nedeniyle törenlere katılamıyor.

19 Mayıs için tüm yurtta yapılan kutlamaların merkezi, başkent Ankara. Ankara’daki ilk tören de, geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Anıtkabir’de yapıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Gül’ün yanısıra TBMM başkanı Köksal Toptan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bakanlar kurulu üyeleri ve diğer devlet erkanı katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gözünde beliren bir sağlık sorunu sebebiyle katılamadığı törende, Erdoğan’ı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek temsil etti. Burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Cumhurbaşkanı Gül, ‘demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin daima var olacağını belirtirken, deftere Atatürk’e hitaben “Varlığımızın ve yarınlarımızın teminatı Türk gençliği bu konudaki sorumluluklarının idraki içinde inançla ve şevkle çalışmaktadır. Sonsuz bir güven duyduğunuz Türk gençliği, vatan ve millet sevgisiyle, kudret ve yeteneğiyle, bilgi ve birikimiyle çalışma ve başarma azmiyle Türkiye Cumhuriyeti'ni geleceğe taşıyacak, gösterdiğiniz hedeflere ulaştıracaktır” diye yazdı.

Türk devletinin temellerinin atıldığı, Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Türk ulusunun kurtuluşunu ilan ettiği gün olan 19 Mayıs, yurdun çeşitli illerinde olduğu gibi Samsun’da da geniş kapsamlı törenlerle kutlanıyor. Samsun'da kutlamalar kapsamında, Atatürk'ün Samsun'a gelişini sembolize eden bayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı törenle, müze gemi Bandırma Vapuru'ndan karaya çıkarıldı. İlk tören ise Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'nda düzenlendi.

XS
SM
MD
LG