Erişilebilirlik

Burma'da Ölü Sayısı 133 Bin


Burma Devlet Televizyonu, Nergiz Tayfunu'nda ölen ve kaybolanların sayısının 133 bine çıktığını bildiriyor.

Bu arada, diplomatlar, gözetim altında, fırtınadan etkilenen Irravadi bölgesinde incelemelerde bulundu.

Öte yandan Başkan Bush, Burma'ya uygulanan ekonomik ambargonun süresini bir yıl daha uzattı. Bush, Burma'yı yöneten ve dış yardımların halka ulaşmasını zorlaştıran askeri cuntanın baskıcı bir rejim olduğunu söyledi. ABD Başkanı, ambargoların, fırtınadan etkilenenlere gönderilen yardımı etkilemeyeceğini de söyledi.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da, askeri cuntanın tutumunun "insani olmadığını" vurguladı.

Bu arada, Fransız yetkililer, Burma'ya bir yardım gemisinin yanaşmasına izin verilmesi için askeri yetkilileri ikna etmeye çalışıyor.

Amerikan ve Fransız Deniz Kuvvetleri'ne bağlı gemiler Burma yakınlarında bulunuyor ve yardım malzemesi taşıyor, ancak askeri cunta bu gemilerin Burma karasullarına girmesine izin vermiyor.

Fransa, Burma'nın tutumunu Birleşmiş Milletlere bildirdi, ancak Burma'nın BM Daimi Temsilcisi Fransa'yı kıyılarına savaş gemisi sevketmekle suçladı.

Burma'yı yöneten askeri cunta bazı yabancı kaynaklardan sınırlı miktarda yardım almayı kabul etmiş bulunuyor, ancak yabancı yardım personelinin ülkeye giriş yapmasına izin vermiyor.

Bu hafta, dört Amerikan kargo uçağının Burma'ya iniş yapması onaylandı.

Nergiz Tayfunu'ndan iki buçuk milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyor. BM yetkilileri, fırtınadan etkilenenlerin yüzde 40'ının çocuk olduğunu bildiriyor.

XS
SM
MD
LG