Erişilebilirlik

Bush İsrail Parlamentosu'nda Konuştu


Başkan Bush, İran’ın nükleer silahlara sahip olmasına izin vermenin gelecek kuşaklar için affedilmez bir ihanet olacağını söyledi.

İsrail parlamentosunda konuşan Bush, İran’ı dünyanın öndegelen terör destekçisi olarak tanımladı ve uluslararası toplumun Tahran nükleer silaha sahip olmasına izin vermemesi gerektiğini belirtti.

İsrail ile Amerika arasındaki ittifakın asla bozulmayacağını vurgulayan Bush el-Kaide, Hamas ve Hizbullah gibi örgütlerin yenilgiye uğratılacaklarını da savundu.

Öte yandan işgal altındaki topraklarda yaşayan binlerce Filistinli, İsrail’in kuruluşunun 60’ıncı yıldönümü dolayısıyla protesto gösterileri düzenledi. Filistinliler İsrail’in kuruluşunu “Nakba”, yani “büyük felaket” diye niteliyor.

Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas, televizyonda yaptığı konuşmada, İsrail’le görüşmelerini devam etmesini istedi ve işgalin sürmesinin kimseye barış getirmeyeceğini söyledi.

Amerikan Başkanı İsrail parlamentosu Knesset’te İsrail in 60. kuruluş yıldönümünü kutladı. Ortadoğu turnunun ikinci gününde sabah ülkedeki önemli tarihi mekanları ziyaret eden Bush öğleden sonrada İsralli milletvekillerine seslendi. Gezisi kapsamında İsrail ve Filistin arasında kalıcı barışın bu sene sonuna kadar yapılmasına sık sık değinen Bush konuşmasında da buna değindi. Bush ayrıca İslamci terör örgütlerinin yakında yenileceklerini söyledi:

"Kahireden Riyad'a , Bağdat'tan Beyrut'a insanlar turizm, ticaret ve diplomasi ile güçlenmiş barışın hakim olduğu özgür toplumlar olarak yaşayacaklar. İran ve Suriye bugünkü baskıcı uygulamaların tarihe karıştığı, insanlarının düşüncelerini ıfade edebildikleri yeteneklerini sergileyebildikleri birer ülke olacak. El Kaide, Hamas ve Hizbullah yakında yenilecekler ve bölgedeki Müslümanlar bunların haksız iddialarını ve terörist yaklaşımlarını farkedecek"

ABD Başkanı kürsüden İsrail ‘e 60. kuruluş yılında “iyiki doğdun“ demeyi de ihmal etmedi. Ancak İsrail’in kuruluşunu felaket sayan Filistinliler, Bush ile aynı görüşte değillerdi. Arapçası ‘NAKBA’ olan Felaket günü için hem Batı Şeria’ da hem de Gazze‘de yas törenleri düzenlendi.

Ramallah'taki törende Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas “Filistinlilerin kendi bağımsız devletlerini kurmalarının ve Kudüs‘ü başkent yapmalarının zamanı gelmiştir” şeklinde konuştu.

Ramallah’ taki Nakba törenleri 2 dakikalık siren çalınması ile başladı. Ardından bu güne kadar hayatını haybeden tüm Filistinliler için saygı duruşu yapıldı.Yaser Arafat’ın karargahı olan Mukataa‘da toplanan Filistinliler İsrail'in kurulmasından bu yana geçen her gün için bir tane olmak üzere gökyüzüne toplam 21 bin 915 adet siyah balon uçurdular.

Gazze’ de ise Hamas’ın düzenlediği Nakba törenlerinde en dikkat çekici detay asker kıyafetleri içindeki ilkokul çocuklarının oyuncak silahlarla yaptıkları gösteri oldu.

İsrail parlamentosunda ise, Arap kökenli milletvekilleri Bush'un da katıldığı oturumu protesto etti.

Milletvekillerinden üçü parlamento binasına ellerinde Filistinli ve Iraklı çocuklarını fotoğraflarının bulunduğu pankartlarla gelerek eylem gerçekleştirdi.

XS
SM
MD
LG