Erişilebilirlik

Ekonomik Kriz Fransayı Etkiledi


Ekonomik kriz ve alım gücünün düşmesi dünyanın beşinci zengin ülkesi olan Fransa’yı da etkiledi. Araştırmalar 7 milyon kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını gösterirken, açlık sınırındaki binlerce kişi çareyi lokanta ve süpermarketlerin çöplüklerinden beslenmekte buldu.

Fransa’da saatler akşam 7’yi gösterdiğinde, çöplerini dışarı çıkaran fast-food lokantalar, hipermarketler ve ekmek fırınları artık daha sık ve şaşırtan bir manzarayla karşı karşıya kalıyorlar. Daha çöpler dışarı atılır atılmaz en işe yarar parçaları almak için tetikte bekleyen onlarca insan çöplere saldırıyor ve çılgınca çöpleri karıştırarak o günün akşam yemeğini bulmaya çalışıyor. Özellikle artık günü geçtiği ya da bozulduğu için satılamayacak hale gelen ve çöpü boylayan ürünlerin bulunabileceği çöplükler çok rağbet görüyor. Kurak Afrika topraklarında görülmeye alışılan bu manzara artık demokrasinin beşiği ve dünyanın beşinci zengin ülkesi Fransa’nın efsane başkenti Paris’in sokaklarında kendini gösteriyor.

Le Parisien gazetesinin manşetten verdiği habere göre, göçmenler, öğrenciler, öğretmenler, emekliler, kısaca ‘kira ödemek ya da beslenmek’ ikileminde kalan tüm dar gelirliler evsiz kalmaktansa çöplüklerden beslenmeyi tercih ediyor. Onlara medya “yeni yoksullar” adını veriyor. Tarihi geçmiş yiyeceklerden zehirlenme korkusu yaşamadan bulabildikleri gıda maddelerini evlerine, hatta çocuklarına götürüyorlar. Büyük mağazalar ise çöplerinin etrafına toplanan insanların firmanın imajını bozmaması ve günü geçen yiyeceklerden zehirlenen insanların sorumluluğunu almamak için çareyi yiyecekleri atmadan önce deterjan ve çamaşır suyuyla kullanılamaz hale getirmekte buluyorlar.

Konuya ilişkin Gazete’nin sorularını yanıtlayan Dağıtım ve Ticaret Şirketleri Federasyonu Başkanı Jerome Bedier, “zehirlenmelerden ya da buna benzer sağlık sorunlarından firma sahiplerinin sorumlu tutulamayacağını” söylüyor. Firmaların günü geçen ya da bozulan ürünü başka türlü değerlendirme şansı olmadığı için atmak zorunda olduğunu dile getiren Bedier, atılan gıdalar birilerinin işine yarıyorsa bu durumun kendilerini rahatsız etmediğini de belirtti.

Yapılan araştırma ve istatistiklere göre, Fransa’da son bir yıl içinde süt ürünlerinin fiyatı yüzde 11, tavuk ve kümes hayvanlarının yüzde 33, tereyağının yüzde 8.8, makarnanın fiyatı ise yüzde 11 oranında artış gösterdi. Yoksulluk ücretinin aylık 817 euro olarak belirlendiği Fransa’da 2 milyonu çocuk olmak üzere 7.1 milyon kişi bu sınırın altında yaşıyor. Her 10 Fransız’dan 8’i çocuğunun gelecekte yoksulluk sınırının altına düşeceğinden korkuyor.

Fransız medyası yalnızca atıklarla onbinlerin beslenebileceğine dikkat çekerek yeni toplumun tüketim alışkanlıklarını sorguluyor. İngiltere’deki istatistiklerden yola çıkan Le Parisien Gazetesi bu ülkede her yıl 13 milyar euro değerinde yiyeceğin çöpe atıldığını ortaya koyuyor. Bu oranın yarısından fazlası hala kullanılabilir nitelikteki yiyecekler. Gazete bu miktarda çöp atılmasını aşırı tüketim alışkanlığına bağlıyor.
XS
SM
MD
LG