Erişilebilirlik

Bush: 'İsrail Örnek Ülke'


Başkan Bush, İsrail’i Ortadoğu’ya demokrasi getirme yolunda örnek ülke oluşturduğu için övdü.

İsrail’i Amerika’nın Ortadoğu’daki en güçlü müttefiki olarak tanımlayan Bush, iki ülkenin kurulduklarında çetin sorunlarla karşılaştıklarını ve bunları aşarken aynı ilkelere dayandıklarını söyledi.

Bu açıklamaları bugün Ortadoğu gezisinin ilk durağı İsrail’de Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüştükten sonra yapan Bush, İsrail’de 60’ıncı kuruluş yıl dönümü etkinliklerine de katılacak.

Ocak ayından beri İsrail’e ikinci kez giden Bush, daha sonra Mısır ve Suudi Arabistan’a geçecek. Bush Mısır’da Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile bir araya gelecek.

Bush Törenle Karşılandı

ABD Başkanı ve beraberindekiler İsrail’de kırmızı halıyla karşılandı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Ehud Olmert’in de hazır bulunduğu resmi karşılama töreni sonrasında Kudüs’e geçen George Bush önce Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile biraraya geldi ardından Başbakan Ehud Olmert ile iki saat baş başa görüştü.

Ortadoğu turuna başlamadan önce Washington dan yaptığı açıklamaların benzerlerini burada da tekrarlayan ABD Başkanı Filistin ve İsrail arasında yıl sonuna kadar kalıcı bir barış yapılacağına inancını bir kez daha yineledi.

İsrail Başbakanı ile yaptıkları görüşme sonrasında Bush Lübnan da son günlerde yaşanan Hizbullah ve Lübnan hükümeti arasındaki gerginliğe de atıfta bulundu. Bush hem Hamas’a hem de Hizbullah’a Kudüs’ten mesaj gönderdi.

İsrail Başbakanı ise Filistin ile görüşmelerde önemli konularda büyük adımlar atıldığını belirtti ancak bu adımların neler olduğunu ve hangi konularda anlaşmaya varıldığı konusunda detay vermedi.

ABD Başkanı Ortadoğu turu süresince Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, Başbakan Selam Feyyad ile de bir araya gelecek. Ancak Washington kaynakları bu görüşmelerde büyük açılımlar beklemiyor. Zira İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in aksine Filistinli yöneticiler 2008 yılı sonuna kadar kalıcı bir barış anlaşmasına varılacağı konusunda iyimser konuşmuyorlar.

Cuma gününe kadar İsrail ‘de kalacak olan George Bush Perşembe günü Knesset’te bir konuşma yapacak. İsrail’in ardından önce Suudi Arabistan ardından da Mısır’a geçecek olan ABD Başkanı, Şarm El Şeyh’te yapılacak Dünya Ekonomik Forumu’na katılacak.

Roket Saldırısı: 14 Yaralı

Bu arada, Gazze’den atılan bir roket, İsrail’in Aşkelon kentindeki bir alışveriş merkezine isabet etti. Saldırı, büyük çapta hasara yolaçarken 14 kişi yaralandı.

Görgütanıklarına göre saldırı sırasında en az 2 kişi enkaz altında kaldı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bu tür saldırıların Gazze’deki Hamas’a karşı ciddi askeri operasyon gerektireceğini belirterek şiddete son verilmesini istedi.

Bugün yine Gazze’de İsrail askerleriyle militanlar arasında çıkan çatışmada ikisi sivil 5 Filistinli öldü. Han Yunus kasabası yakınındaki çatışmaya İsrail helikopterleri de katıldı.

XS
SM
MD
LG