Erişilebilirlik

13 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Başkan Bush’un İsrail, Mısır ve Suudi Arabistan’ı kapsayan gezisini değerlendirirken, Bush yönetiminin Ortadoğu’da büyük bir başarısızlığa uğradığını yazıyor. Gazete, Başkan Bush’un ne İsrail-Filistin barışını, ne de bölgede demokrasinin gelişmesini sağlayabildiğini belirtiyor:

“Bush’un Ortadoğu turu sırasında bölgede ters giden işleri düzeltme ihtimali yok denecek kadar az. Ayrıca başkanın bunun için ciddi bir çaba harcayıp-harcamayacağı da belirsiz. Barış sürecinin en büyük destekçisi olan İsrail başbakanı Ehud Olmert, yolsuzluk iddiaları nedeniyle koltuğunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Suudi kralı Abdullah, kendisini bağlayıcı bir adım atmadan önce yeni Amerikan başkanının Irak hükümetine destek verip-vermeyeceğini görmek isteyecektir. Bush, eğer Mısır’da siyasi tutukluların serbest bırakılmasını isterse, Hüsnü Mübarek bundan rahatsızlık duyacaktır. Bush’un tek yapabileceği şey, yeni başkanın Ortadoğu gündemini daha iyi anlamasını ve daha başarılı bir politika izlemesini ummak olabilir.”

New York Times, Pakistan’da Navaz Şerif liderliğindeki Müslüman Birliği’nin, Ali Zerdari liderliğindeki Halk Partisi ile kurulan koalisyon hükümetinden çekilme kararını eleştiriyor. Gazete, taraflara uzlaşma çağrısında bulunuyor:

“Amerika, asıl amacının Pervez Müşeref’i devlet başkanlığında tutmak değil, sivil hükümete yardım etmek olduğunu açıkça belirtmelidir. Yeni hükümetin önünde artan gıda fiyatları, derinleşen ekonomik kriz, El Kaide ve Taliban gibi çözmesi gereken birçok sorun var. Navaz Şerif’in hükümeti dışarıdan desteklemeye devam edeceklerini açıklaması ve ordunun siyasete müdahale etmemesi, umut verici işaretler. Şerif ve Zerdari, koalisyonun çökmesinden mutlu olacak tek kişinin, devlet başkanı Müşerref olacağını unutmamalıdır.”

Christian Science Monitor Rusya’nın yeni devlet başkanı Dimitri Medvedev’in Gürcistan konusunda izleyeceği politikanın, Moskova’nın Batıyla ilişkileri konusunda da ipucu vereceği yorumunda bulunuyor:

“Rusya, NATO ve Avrupa Birliği gibi demokratik kurumların genişlemesini, halkların ekonomik refah ve özgürlük talebinin bir yansıması olarak değil, uluslararası rekabetin bir parçası olarak görüyor. Ancak bunun istenmeyen sonuçları olabilir. Örneğin Medvedev, Abhazya ve Güney Osetya konusunda geri adım atmazsa, Rusya içindeki Rus olmayan azınlıklar arasındaki bağımsızlık talepleri de artabilir. Rusya, Çeçenistan’daki ayaklanmayı daha yeni bastırabildi. Umarız, Medvedev Gürcistan konusunda daha fazla ileri gitmeden önce, bu ihtimali de göz önüne alır.”

Los Angeles Times Irak ve Afganistan savaşlarında ölen askerlerden çok daha fazlasının yaralandığına dikkat çekiyor. Ancak gazete, yaralı kurtulan bu askerlerin büyük bir kısmının psikolojik sorunlar yaşadığını belirtiyor:

“Beyin hasarlarıyla ilgili tedaviler ve nörolojik sorunların çözümü konusunda hala ciddi araştırmalar yapılması gerekiyor. Stres ve depresyon konularında tıp bilimi daha ileri bir noktada, ancak bu bilgilerin askerlerin tedavisinde kullanılması genellikle mümkün olmuyor. Bu sorunlardan muzdarip olan askerlerin tedavisi ve şu anda tedavi edilemeyen askerlere yardımcı olabilmek için daha fazla çaba harcamamız gerekiyor.”

XS
SM
MD
LG