Erişilebilirlik

Obama'ya Süperdelegelerden Destek


Demokrat Parti başkan aday adayı Illinois Senatörü Barack Obama, dün, dokuz 'süperdelege'den daha destek buldu.

New York Senatörü Hillary Clinton'ın Obama'ya göre daha fazla süperdelegenin desteğine sahip olduğu tahmin ediliyor, ancak Obama'nın arayı kapattığı gözleniyor.

Geçen hafta, Kuzey Carolina önseçimini açık farkla kazanan Obama, İndiana eyaletinde de önemli ölçüde destek buldu ve adaylığını pekiştirdi.

Ağustos ayında yapılacak Demokrat Parti kurultayında 4049 degele oy kullanacak. Demokrat Parti delegelerin yüzde 80'i Amerika'nın bütün eyaletlerinde yapılan önseçim sonuçlarına göre adaylar arasında dağıtılıyor. Kurultayda oy kullanacak delegelerin yüzde 20'si ise 'süperdelegeler'den oluşuyor. Parti'nin önde gelen isimleri, Kongre üyeleri, Valiler ve Büyükşehir Belediye Başkanları'ndan oluşan süperdelegeler, önseçim sonuçlarına bağlı kalmadan tercihleri yönünde oy kullanma hakkına sahip.

Parti'nin başkan adayı seçilebilmek için 2025 delegenin oyu gerekiyor. Bugüne kadar yapılan önseçimlerde başabaş giden Obama ve Clinton arasındaki beraberliği süperdelegelerin oyları bozacak.

Obama'nın adaylığını pekiştirmesiyle daha fazla süperdelegeden destek bulması beklenebilir.

Demokrat Partili adaylar, Salı günü yapılacak Batı Virginia önseçimine hazırlanıyor. Anketlere göre, bu eyalette, Clinton önde.

McCain Huffington'u Yalanladı

Basının ilgisi Demokrat Parti'nin başkan adaylığı yarışına odaklanmışken, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Arizona Senatörü John McCain hakkında geçen hafta ilginç bir iddia ortaya atıldı.

Sol eğilimli yazar Arianna Huffington, geçen hafta, McCain'in 2000 yılında Başkan George Bush'a oy vermediğini ileri sürdü. Huffington, McCain'in, o dönemde Cumhuriyetçi Parti'nin liberal kanadında olduğunu ve muhafazakar olan Bush'a oy vermediğini söylediğini iddia etti. Bu konuşmayı duyanlar New York Times gazetesine iddianın doğru olduğunu söylediler.

Bir televizyon programına katılan ve Huffington'un iddiasını yalanlayan McCain, Bush'a oy verdiğini, kampanyasını da desteklediğini söyledi.

McCain kampanyasından yapılan açıklamada da, kitap satışlarını arttırmak amacıyla Huffington'un böyle bir açıklamada bulunduğu savunuldu.

XS
SM
MD
LG