Erişilebilirlik

Obama Adaylığını Pekiştirdi


Illinois Senatörü Barack Obama, Demokrat Parti başkan adaylığını pekiştirdi. Kuzey Carolina önseçimini açık farkla kazanan Obama, İndiana eyaletinde de önemli ölçüde destek buldu.

Obama, Kuzey Carolina önseçiminde oyların yüzde 56’sını kazanırken, rakibi New York Senatörü Hillary Clinton, bu eyalette oyların sadece yüzde 42’sini alabildi. Seçim sonuçlarına göre, Obama, Demokrat Parti Kurultayında Kuzey Carolina eyaletini temsil edecek delegelerin çoğunluğundan destek bulacak.

Clinton ise İndiana eyaletindeki önseçimi az bir farkla kazandı. Clinton yüzde 51; Obama yüzde 49 oranında oy aldı. Bu seçim sonuçlarına göre, Obama ve Clinton, İndiana eyaletini temsil edecek olan delegeleri büyük ölçüde paylaşacaklar.

Önseçim sonuçlarına göre, Obama, delege sayısı açısından Clinton’la arayı daha da açtı. Önümüzde altı önseçim daha var.

Obama, delege sayısı ve aldığı toplam oy oranı açısından Clinton'ın önünde gidiyor ve uzmanlar Clinton’ın arayı kapatabileceğini düşünmüyor.

Demokrat Parti Seçim Sistemi

Ağustos ayında yapılacak Demokrat Parti kurultayında 4049 degele oy kullanacak. Demokrat Parti delegelerin yüzde 80'i Amerika'nın bütün eyaletlerinde yapılan önseçim sonuçlarına göre adaylar arasında dağıtılıyor. Kurultayda oy kullanacak delegelerin yüzde 20'si ise 'süperdelegeler'den oluşuyor. Parti'nin önde gelen isimleri, Kongre üyeleri, Valiler ve Büyükşehir Belediye Başkanları'ndan oluşan süperdelegeler, önseçim sonuçlarına bağlı kalmadan tercihleri yönünde oy kullanma hakkına sahip.

Parti'nin başkan adayı seçilebilmek için 2025 delegenin oyu gerekiyor. Bugüne kadar yapılan önseçimlerde başabaş giden Obama ve Clinton arasındaki beraberliği süperdelegelerin oyları bozacak. Süperdelegeler tecihleri yönünde oy kullansa da, seçmenlerin iradesini görmezden gelemeyecek. Bu nedenle uzmanlar Obama'nın Demokrat Parti başkan adaylığını kazanmasına daha fazla ihtimal veriyor.

XS
SM
MD
LG