Erişilebilirlik

Burma'da Ölü Sayısı 22 Bin


Burma’da Cumartesi günkü tayfunda ölenlerin sayısı 22 bine çıktı.

Haberlere göre, Nergis adlı tayfunun yerle bir ettiği kırsal kesimlerden yeni bilgiler ulaştıkça ölü sayısı da artıyor. Yetkililer, 41 bin kişinin kayıp olduğu, yüz binlerce kişinin de evsiz kaldığını bildirdi.

Bu arada Uluslararası insan hakları örgütü Insein hapishanesinde tayfundan sonra çıkan isyan sırasında, gardiyanların 36 mahkumu öldürdüğünü ileri sürdü.. Merkezi Tayland’da bulunan 'Siyasi Tutuklulara Yardım' adlı kuruluş, isyanın, mahkumların soğuktan korunmak için ateş yakmasından sonra başladığını belirtti.

Başkent Rangun ile beş eyaleti felaket bölgesi ilan eden askeri hükümet, BM kanalıyla uluslararası yardım kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği genel sekreteri, üye devletleri Burma’ya acil yardım göndermeye çağırdı.

Uçak dolusu ilk uluslararası yardım paketi bugün Rangoon’a ulaştı.

Bu arada hükümet Cumartesi günü yapılması planlanan anayasa referandumunun 24 Mayıs’a ertelendiğini duyurdu.

Amerikan Yardımı

Başkan Bush, Burma askeri hükümetinden Amerikan yardım görevlilerinin ülkeye girmesine izin vermesini istedi. Amerikan yardım görevlileri geçen Cumartesi günü meydana gelen ve en az 22 bin kişinin ölümüne neden olan tayfundan etkilenen halka yardım etmeyi planlıyor. Geçmişte dış yardım önerilerini geri çeviren Burma hükümeti bu kez olumlu karşıladı.

Amerika’nın Burma’ya yardım çalışmalarına 250 bin dolar katkıda bulunacağını açıklayan Başkan Bush ancak daha fazlasını yapmak istediklerini söyledi: "Yaşamını yitirenleri ve kaybolanları bulmaya, ülkede istikrarı yeniden sağlamaya yardım etmek için Amerikan donanmasının imkanlarını sunmaya hazırız. Ancak bunu yapabilmemiz için askeri cuntanın uluslararası yardım ekiplerinin ülkeye girişine izin vermesi lazım. Askeri yönetime mesaj gönderiyorum, Amerika’nın Burma’ya girip halka yardım etmesine izin verin."

Dışişleri Bakanlığı, Amerikan hasar tespit ekibinin Burma’ya girmesine izin verilmediğini söylüyor. Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino ise bölgedeki iki Amerikan savaş gemisinde bulunan yardım ekiplerinin ülkeye girişine izin verilmediği takdirde Washington’un BM aracılığıyla yardım göndermeye çalışacağını söylüyor.

Burmalı askeri yetkililer yurtdışından yardım ekiplerini kabul ettikleri halde yardım görevlilerinin vize alması gerektiğinde ısrar ediyor.

Birleşmiş Milletler barınak, yiyecek ve tıbbi yardıma muhtaç olanlara hızla müdahale edilebilmesi için Burma’dan vize koşullarında esneklik göstermesini istedi. Yetkililer yaklaşık 51 bin insanın kayıp olduğunu ve bu rakamın artmasının beklendiğini belirtiyor.
Amerika’nın yardım önerilerinin yanısıra Hindistan da yiyecek, çadır,battaniye ve ilaç yüklü iki savaş gemisini bölgeye gönderdi. Avrupa Birliği de 3 milyon dolarlık yardım sözü verdi. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ise 1 milyon dolar nakit para ve yardım malzemesi gönderileceğini açıkladı.

Nergis tayfunu, Burma askeri yönetimi için kritik sayılabilecek bir zamana rastladı. Askeri yönetim bu Cumartesi günü yeni bir anayasanın kabulü için ülke çapında referanduma gitmeye hazırlanıyordu. Burmalı liderler referandumun 2010 yılında yapılması planlanan demokratik seçimlere yol hazırladığını önesürerken muhalefet yeni anayasanın askeri yönetimi güçlendireceğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG