Erişilebilirlik

AB Yolunda Kritik Hafta


Ankara bu hafta, Türkiye-AB toplantısına ev sahipliği yapacak. Türkiye'deki reform uygulamaları ve AB içindeki tartışmaların değerlendirileceği toplantıda, Türk hükümeti, "AB'ye tam üyelik" hedefini yineleyecek.

AKP, kapatma davasında, ön savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne geçen hafta vermişti. Savunmada partisini, 'laikliğin güvencesi' olarak gösteren Başbakan Erdoğan, AKP'nin nasıl bir parti olduğunu, Amerikan haber dergisi Newsweek'e anlattı.

AKP için yapılan "islami kökenli parti" yakıştırmalarına karşı çıkan Erdoğan, kapatma davası ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınsa da, partisinin etnik ve bölgesel milliyetçilik ile dinci şovenizme karşı olduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin demokratik yapısı ile 'İslam dünyasına ilham kaynağı' olduğunu, "Türkiye, İslam-demokrasi, modernite ve laiklik arasında denge sağlamıştır" sözleriyle dile getirdi.

AKP'nin kapatılması davası ile ilgili gelişmeleri 'yakından' ancak 'ihtiyatlı' izleyen, bu yüzden de davanın seyriyle ilgili doğrudan açıklama yapmaktan kaçınan AB, bu süreçte ilk kez kapsamlı bir değerlendirme yapmak için Türkiye ile Ankara'da aynı masaya oturacak. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın ev sahipliğinde yarın yapılacak Türkiye-AB Troyka toplantısına, AB Troykası'nı temsilen dönem başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, sonraki dönem Başkanı Fransa'nın Avrupa işlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Jean Pierre Jouyet ve AB Komisyonu Genişmlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn katılacak.

Slovak Bakan Rupel, troyka öncesi 5 Mayıs günü beraberindeki bir heyetle Ankara'da temaslarda bulunacak. Rupel; Dışişleri Bakanı Babacan, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le de görüşecek. Aynı temasları, Fransız yetkili Pierre Jouyet de gerçekleştirecek. Troyka'da Türkiye'deki siyasi gelişmelerin yanısıra AB'ye üyelik yolunda gerçekleşen reformlar değerlendirilecek.

AB tarafı, toplantıda Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinde ve Vakıflar Yasası'nda yapılan değişiklikler konusundaki olumlu eleştirilerin yanında AKP'ye yönelik kapatma davası konusundaki görüşlerini açıklayacak.

Türkiye, hem Troyka'da hem de ikili temaslarda AB yolundaki hedefinin 'tam üyelik' olduğunu bir kez daha vurgulayacak. Bu yöndeki mesajın özellikle, Temmuz'da AB dönem başkanlığını devralacak Fransa'ya verilmesi bekleniyor. Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliğini engellemeyi hedefleyen girişimlerini özellikle gündeme getirecek Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Troyka'da iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için ortak irade oluşmasına çalışacak. Troyka'da Kıbrıs’ta yaşanan son gelişmeler, Irak, İran, Ortadoğu ve Balkanlar üzerine de değerlendirmeler yapacak. Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında müzakerelerin yeniden başlaması için sürdürdüğü diplomatik girişimler de Troyka'nın gündeminde.

XS
SM
MD
LG