Erişilebilirlik

Almanya'da Örnek Koalisyon


Almanya’nın Hamburg eyaletinde şu günlerde siyasi yelpazede devrim olarak nitelenen bir koalisyon kuruluyor. Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi CDU ile Yeşiller Partisi arasındaki koalisyon modelinin federal çapta da örnek oluşturacağı yorumları yapılıyor.

24 Şubat’ta Hamburg’da yapılan eyalet seçimlerde hiç bir parti mutlak çoğunluğu sağlayamamıştı. Bunun üzerine CDU ile Yeşiller arasında koalisyon görüşmeleri başlamış, bundan kısa bir süre öncesine kadar siyasi yelpazenin karşıt ucunda yer alan iki parti, temel konularda anlaşarak, koalisyon kurmaya karar vermişti.

Yeşiller Partisi geçmişte, sol eğilimli görüşleri savunan, bu bağlamda göçmen ve azınlık hakları yada çevre politikaları söz konusu olduğunda CDU’yu sürekli eleştiren bir çizgiye sahipti. Ancak Sosyaldemokrat Parti’den ayrılanların Sol Parti’yi kurmaları, bu partinin oylarını sürekli arttırması, buna paralel SPD’nin oy oranının sürekli azalması genelde koalisyonlarla idare edilen Almanya’da siyasi dengeleri altüst etti. Eski siyaset kılıçları toprağa gömüldü, koalisyon olasılıkları için ‘olmaz’ kelimesi kullanılmaz hale geldi. Nitekim şimdi Hamburg’da gerçekleşen koalisyon siyasi kültür değişikliğine öncülük ettiği için bir başka önem kazanıyor.

Partisini yeni seçmen çevrelere açmayı hedefleyen CDU’lu Başbakan Angela Merkel’in ön ayak olduğu CDU – Yeşiller koalisyonunun önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimler sonrasında yeni Federal Hükümet için de bir opsiyon oluşturacağına kesin gözüyle bakılıyor. Merkel, Yeşiller’le CDU’nun politikalarının zıt olmadığını, birbirini tamamladığını söyleyerek bu konudaki tavrını netleştirdi.

Almanya’daki 68 kuşağının partisi olarak tanımlanan Yeşiller böylece bir zamanlar düşman ilan ettikleri muhafazakar CDU ile aynı sıraları paylaşacaklar. Yeşiller’in önde gelen politikacılarından Jürgen Trittin, 2009 seçimlerinden sonra CDU ile bir koalisyon kurulabileceği konusunda yeşil ışığı şimdiden yaktı.

Yeşiller Hamburg Eyalet Milletvekili Nebahat Güçlü’de partisinin taleplerini kabul ettirmesi durumunda, CDU’nun koalisyon partneri olabileceğini belirtiyor. CDU`lu Hamburg Parlamentosu milletvekili Aygül Özkan’da tarafların zor da olsa anlaştığını, bunun Almanya genelinde yeni bir politik yapılanmanın önünü açtığını söylüyor. Hamburg’daki yeni koalisyon hükümeti için güven oylaması önümüzdeki Çarşamba yapılacak. 121 sandelyeli mecliste CDU ve Yeşiller’in toplam 68 sandalyesi bulunuyor. Hamburg meclisinde Türk kökenli milletvekili sayısı ise beş.

XS
SM
MD
LG