Erişilebilirlik

Obama Guam Önseçimini Kazandı


Amerika'nın kontrolündeki Guam adasında yapılan Demokrat Parti önseçimini Illinois Senatörü Barak Obama kazandı. Önseçimi yedi oyla kazanan Obama 2274; rakibi New York Senatörü Hillary Clinton 2267 oy aldı.

Büyük Okyanus'un batısında yer alan ve başkent Washington'dan 13 bin kilometre uzaklıkta olan Guam adası 1898 yılından bu yana Amerika'nın idaresinde. Nüfusu 175 bin olan Guam adasında yaşayanlar Amerikan başkanlık seçimlerinde oy kullanamıyor, ancak Demokrat Parti önseçimlerine katılabiliyor.

Ağustos ayında yapılacak Demokrat Parti Kurultayına Guam adasından sadece dokuz delege katılacak, ancak Obama ve Clinton arasındaki yarışın son derece çekişmeli geçmesi nedeniyle, adaylar Guam adasında yaşayan partililerin desteğini toplamaya çalışıyor. Daha önceki seçimlerde fazla ilgi görmeyen Guam önseçimleri için bu sefer iki aday da reklam kampanyaları düzenledi ve adada yayınlanan bazı radyo programlarına katıldı.

Guam'da bu yıl Demokrat Parti'ye kayıt yaptıran seçmenlerin sayısı, 2004 yılına göre iki katına çıktı.

Kuzey Carolina ve İndiana

Bu arada, Obama ve Clinton Salı günü yapılacak İndiana ve Kuzey Carolina önseçimlerine hazırlanıyor. Bu iki eyaletten çıkacak toplam delege sayısı 187.

Anketlere göre Kuzey Carolina eyaletinde Obama açık ara önde, ancak Clinton bu eyalette de desteğini arttırmış görünüyor.

Şu ana kadar, Obama daha fazla önseçim kazandı, ancak, iki siyasetçi de partinin adaylığını garantileyecek 2025 delegeden destek bulabilmiş değil. Bu durumda, parti merkezi tarafından seçilen veya Demokrat Parti'nin önde gelen üyeleri sayılan 'süperdelegelerin' tutumu önemli olacak.

XS
SM
MD
LG