Erişilebilirlik

İstanbul'da Olaylı 1 Mayıs


1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye’de göstericilerle polisin çatıştığı, 500’den fazla kişinin gözaltına alındığı olayların gölgesinde kutlandı. Sendikalar, polisin göstericilere ağır müdahale ettiğini görünce, İstanbul Taksim’e toplu yürüyüşten ve çelenk koymaktan vazgeçti. Sendika yöneticileri, Taksim’de gösteriye izin vermeyen hükümet ile 1 Mayıs göstericilerine müdahale eden polisi ‘kınayan’ açıklamalar yaparken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den “Olaylardan herkes tarihi dersler çıkarmalı. Umarım 1 Mayıs, gelecek yıllarda daha iyi kutlanır” açıklaması geldi.

Hükümetin itirazına karşın işçi bayramını 30 yıllık bir aradan sonra İstanbul Taksim Meydanı’nda kutlamakta ısrarlı olan sendikaların 1 Mayıs heyecanı, hükümete ve polise karşı öfkeye dönüştü. İstanbul ve Ankara’da yapılan tüm kutlamalara polisten gaz bombaları ve coplarla ağır müdahele geldi. İstanbul’da işçi bayramlarının kutlandığı sembolik bir yere dönüşen Taksim Meydanı’nı, yoğun güvenlik önlemleriyle göstericilere kapatan polis, kentin çeşitli yerlerinde düzenlenen kutlamalarda da göstericilere müdahale etmekten çekinmedi. Çok sayıda vatandaşın da yaralandığı olaylarda, 500’den fazla gösterici gözaltına alındı.

Polisin müdahalesine karşın İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) 1 Mayıs yürüyüşü yaklaşık 100 kişiyle başlamıştı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Mustafa Türkel, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile bazı milletvekillerinin yer aldığı yürüyüş sırasında gruptakilerin yolu zaman zaman polislerce kesildi. Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Taksim'de Kazancı Yokuşu'na 1 Mayıs 1977'de ölenler anısına karanfil bırakanlar arasında yer aldı.

Sendikalar Kızgın

Sendika yetkilileri daha sonra kendilerini bekleyenlere bir açıklama yaparak, yürüyüşün sona erdirildiğini, Taksim'e çelenk bırakılmayacağını da duyurdu. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, sendikaların Taksim’e yürüyüşü iptal kararının ‘büyük olumsuzlukların önüne geçtiği’ni savunurken, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ‘hükümetin provokasyonuna alet olmamak’ için yürüyüşlerini bitirdiklerini duyurdu ve “Bu hükümetten hesap sormaya devam edeceğiz" açıklamasını yaptı. DİSK Genel Merkezi önünde diğer sendika yöneticileriyle birlikte konuşma yapan Çelebi, “İstanbul bir hapishaneye çevrilmiştir. DİSK'in genel merkezine tecavüz edilmiştir, bunu kınıyoruz" diye konuştu. DİSK Genel Merkezi önünde toplanan işçi ve emekçilere gaz bombaları atıldığını, boyalı su ve tazyikli sularla müdahale edildiğini belirten Çelebi, insanlık dışı her türlü yöntemin uygulandığını anlattı. Çelebi, sendikaların 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama isteğine “Ayaklar baş olunca kıyamet kopar” sözleriyle karşı çıkan Başbakan Tayip Erdoğan’a da “İşte kıyamet budur” diye çıkıştı.

Ankara’da da Mühadale

KESK, DİSK, TÜRK-İŞ’in destek verdiği, Ankara'daki 1 Mayıs kutlamaları da Tandoğan ve Sıhhıye Meydanı’nda yapıldı. Atılan sloganlarda İstanbul'da yaşanan şiddet ve polisin kötü tutumu kınandı. Sloganların ve eleştiri oklarının hedefinde göstericilerin Taksim’e girişine izin vermeyen hükümet ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü vardı. Sıhhiye Meydanı’ndaki mitingde göstericiler ve polis arasında kavga çıktı. Göstericilerin, taşıdıkları flama sopaları, su şişeleri ve taşlarla karşı koyduğu polis, cop ve biber gazı kullandı.

XS
SM
MD
LG