Erişilebilirlik

1 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Taliban ve El Kaide’nin Afganistan’da yenilgiye uğratılması için bu iki örgütün Pakistan’daki barınma imkanlarının ortadan kaldırılması gerektiğini vurguluyor. Gazete, Pakistan hükümetinin, El Kaide ve Taliban’a barınma imkanı sağlayan aşiretlerle yapmayı planladığı anlaşmanın bu amaca hizmet etmeyeceğini öne sürüyor.

"Amerika, belirli bir süre için Pakistan hükümetine karşı sabırlı davranma riskini göze almalıdır. Bölgeden gelen haberlere göre, anlaşmanın imzalanmasından sonra bir ay içinde Pakistan’daki İslamcı yapılanma El Kaide’ye karşı harekete geçecek. Eğer bu gerçekleşmezse ve Afganistan’daki saldırılar artarsa, Amerika’nın kullanabileceği başka kozlar da var. Bu kozlar arasında 750 milyon Dolar’lık yardım paketi ve özel birlikler aracılığıyla tek taraflı askeri müdahale seçeneği ilk akla gelenler. Pakistan’daki tehdidi ortadan kaldırmak için çok yönlü bir yaklaşım gerekiyor, ancak El Kaide’nin bir ateşkesten yararlanarak güç toplamasına izin veilmemelidir."

USA Today Amerika’nın Irak için işgal sonrasındaki beş yıllık dönemde 500 milyar Dolar’ın üstünde para harcadığını belirtiyor. Yapılan yorumda Amerika’nın bütçe açığının hızla arttığı hatırlatılıyor ve önlem alınması isteniyor:

"Irak’taki Amerikan birlikleri dünyanın en büyük dördüncü petrol rezervinin üzerinde olmalarına rağmen, benzin, uçak yakıtı ve mazot için ayda 153 milyon Dolar ödüyor. Amerikan ordusu benzinin galonunu 3 Dolar 23 centten alırken Iraklı sürücüler, yapılan sübvansiyon nedeniyle aynı benzine yarı fiyat ödüyor. Amerikan ordusu da benzer bir sübvansiyonu hak ediyor. Savaştan önce, bütün maliyetin Irak tarafından karşılanabileceğini savunan Beyaz Saray, şimdi bu konuda farklı bir tavır izliyor. Oysa Amerikan ekonomisi durgunluğu eşiğine gelmişken ve Irak petrol geliri içinde yüzerken, Amerikan vatandaşlarının üzerindeki yükü azaltmanın zamanıdır."

Christian Science Monitor ise Irak ordusunun tüm çabalara rağmen hala ülkenin güvenliğini sağlayabilecek durumda olmadığını yazıyor. Haberde, Irak ordusunun Şii lider Mukteda el Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu karşısında kötü bir sınav verdiği de aktarılıyor:

"Irak ordusunda birlikleri yönetecek orta düzey subay eksikliği hissediliyor. Ayrıca ordunun lojistik desteği de yeterli değil. Askerlerin, saldırıya uğradıklarında hedef gözetmeksizin yaylım ateş açmaları da tecrübesizliklerini gösteriyor. Ağustos ayında asker sayısını 160 binden 140 bine düşürmeye hazırlanan Amerika, Iraklılardan, güvenliği devralma konusunda daha fazla çaba harcamasını istiyor. Çatışmalarda daha fazla sorumluluk üstlenmelerini, denetim noktalarını artırmalarını ve daha fazla devriye görevi yapmalarını istiyor. Ancak asıl soru, Iraklıların buna hazır olup olmadığı"

Washington Times CIA başkanı Michael Hayden’a dayanarak Rusya’daki nüfus azalmasının ciddi sorunlara gebe olduğunu duyuruyor. Habere göre, Rusya yabancı işçi almak zorunda kalacak, bu da Rusya’daki etnik ve dini gerginliği artıracak.

"Amerikalı istihbarat yetkilileri, Rusya’yı demokrafik açıdan zor günler beklediği uyarısında bulunuyor. Ölüm oranlarındaki artış ve doğum oranlarındaki azalma nedeniyle Rusya’nın nüfusunun 2020 yılında on milyon azalması bekleniyor. Ülkede Rus olmayanlara yönelik şiddet eylemleri de giderek artıyor. Yaşanacak bir etnik çatışma veya otorite boşluğu sonucunda Rusya’nın nükleer silahlarının Müslüman teröristlerin eline geçmesi ihtimali Batı’da büyük bir kaygı uyandırıyor."

XS
SM
MD
LG