Erişilebilirlik

ABD Merkez Bankası Faiz Oranını İndirecek


Amerikan Merkez Bankası’nın Washington’daki toplantılarının ardından bugün faiz oranlarını yüzde 2’ye indirmesi bekleniyor.

Yeni kararla faiz oranları geçen eylül ayından bu yana 7. kez indirilmiş olacak.

Bu arada Amerikan Ticaret bakanlığının bugün bir rapor yayınlayarak gayri safi yurt içi hasılayı açıklaması bekleniyor. Uzmanlar raporun son beş yılın en yavaş büyümesini göstermesini bekliyor.

Bush: Ekonomide Zor Günler

Başkan Bush, Amerikan ekonomisinin, artan enerji ve gıda fiyatlarıyla konut sektöründeki kriz nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini söyledi.

Washington’da basın toplantısı düzenleyen Bush enerji sorunu, konut ve öğrenci kredileriyle ilgili çözüm önerilerinin Demokratlar tarafından engellenmesinden yakındı.

Bush şöyle konuştu: “Ülkenin dört bir tarafında Amerikalıların, bütçelerini etkileyen kalemlerde, benzin ve gıda fiyatlarından ev ve okul taksitlerine kadar birçok konuda kaygı duymaları, anlaşılır bir durum.”

Alaska’da petrol arama çalışmaları yapılmasını öngören planın Kongre’den geçmemesini de eleştiren Bush, bunun, iç üretimi önemli ölçüde artırıp benzin fiyatlarını düşüreceğini savundu.

Demokratlar, Alaska’da petrol arama çalışmalarına, doğal yaşam ve çevreye zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Demokrat Partili Senatör Charles Schumer, Başkan Bush’un dar gelirli ailelerin durumunu anlamadığını ve ülkenin sorunlarını nasıl çözmek gerektiğini de bilmediğini öne sürdü: “Başkan Bush ve Beyaz Saray ekonominin kötüye gittiği hakkındaki tüm uyarıları görmezden geldiler. İnsanlar evlerini kaybetti, ev fiyatları düştü, tüketiciler alışverişi kesti ve enerji şirketleri karlarına kar kattı. Yönetim bunların hiçbirine eğilmedi.”

Dün yayınlanan iki raporda büyük kentlerde ev fiyatlarının düşmeye devam ettiği ve Amerika’da tüketici güveninin son beş yılın en düşük düzeyine indiği belirtildi.

XS
SM
MD
LG