Erişilebilirlik

30 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe İsrail’in Suriye’ye kapsamlı bir barış karşılığında Golan tepelerini verme önerisini akıllı bir hamle olarak değerlendiriyor. Başbakan Erdoğan’ın iki ülke arasında arabuluculuk yaptığını hatırlatan gazete, Bush yönetiminin Şam’ı dışlayan tavrını eleştiriyor.

İsrail ile Suriye arasında barış yapılması, Şam’ı İran’ın etki alanından uzaklaştıracaktır. Bu stratejik hedef sadece İsrail’in istediği bir gelişme değil. Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri de Suriye’nin Arap topluluğu içindeki yerini almasını istiyor. Bush yönetimi de aynı hedefi gözetmelidir. Beşar Esad, İsrail’le yapılacak bir anlaşma sayesinde Washington’la da ilişkilerini düzeltmek istediğini gizlemiyor. Ancak geçen hafta yaptığı konuşmada, İsrail’le görüşmelere başlamak için yeni Amerikan başkanını beklemek gerekeceğini söyledi. Zaten, Amerikan dış politikasının düzelmesi de daha önce mümkün görünmüyor.

USA Today gıda fiyatlarında dünya çapında yaşanan artışın milyonlarca kişiyi açlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını yazıyor. Gazete, bu beklenmedik kriz karşısında alınan kısa vadeli önlemlerin yanı sıra uzun vadeli çözümlerin de düşünülmesi gerektiğini vurguluyor.

Piyasaların ve küresel sistemin gıda fiyatlarındaki artışa karşı devreye girmeye başlaması, umut verici bir gelişme. Örneğin çiftçilerin buğday ekimine yönelmesi üzerine, buğday fiyatları düşmeye başladı. Yaşanan krizle ilgili bütün sözler tüketildikten ve bütün önlemler alındıktan sonra, milyonlarca insanın açlıktan ölmemesi ve gıda üretiminin daha planlı bir biçimde yapılması için bütün dünyanın ortak bir biçimde harekete geçmesi gerekiyor. Ama bu kriz bittikten sonra bile, tıpkı ucuz petrol döneminin kapanması gibi ucuz gıda dönemi de sona erebilir.

Washington Post Zimbabve’de seçimin üzerinden bir ay geçmesine rağmen, seçim sonuçlarının hala açıklanmadığını hatırlatıyor. Gazete, uluslararası toplumun Zimbabve’de yaşananlara seyirci kalmasını eleştiriyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Zimbabve’deki gelişmeleri değerlendirmek için toplandı. Ancak toplantı kapalı kapılar ardında yapıldı ve sonrasında da bir açıklama yapılmadı. Bunun en büyük nedeni Güvenlik konseyi başkanının, Zimbabve’deki Mugabe yönetimini destekleyen Güney Afrika’dan olmasıydı. Amerika, bir an önce Güvenlik Konseyi’nin diğer üyelerini başta silah ambargosu olmak üzere Zimbabve’ye yaptırımlar uygulanması için ikna etmelidir. Bu çaba, Zimbabve’de şiddetin sona ermesini ve Mugabe’nin seçim sonuçlarını kabullenmesini sağlamayı hedeflemelidir.

Christian Science Monitor
Meksika’da cumhurbaşkanı Felipe Calderon’un devlete bağlı petrol tekeli Pemex’i yabancı yatırımcılara açma kararının muhalefet tarafından tepkiyle karşılandığını belirtiyor. Ancak gazete, Pemex’in yeterli yatırımları yapmaması nedeniyle Meksika’nın petrol üretiminin düştüğünü de hatırlatıyor.

Amerika’nın en büyük üçüncü petrol kaynağı olan Meksika’da iç talebin artması ve Pemex’in teknolojisinin eskimesi nedeniyle, beş ila dokuz yıl içinde petrol ihracatı durabilir. Petrol fiyatlarındaki artışa rağmen Pemex geçen yıl zarar etti. Gelirlerinin üçte biri Pemex’ten gelen Meksika hükümeti bir finans kriziyle karşı karşıya. Petrol ithalatının yüzde 11’ini Meksika’dan karşılayan Amerika, bu konudaki tartışmayı yakından izlemelidir. Calderon, iktidara geldikten sonra uyuşturucu kartellerine karşı cesur bir mücadele verdi. Şimdi, ülkesinin geleceği açısından en az bu mücadele kadar önem taşıyan bir başka kavganın içinde.

XS
SM
MD
LG