Erişilebilirlik

DNA'nız Sağlık Kaderinizi Belirliyor


Bundan 50 sene önce bilimadamları insanoğlunun genetik yapısını çözmek için çalışıyordu. Şimdi ise bir insanın DNA’sı birkaç saatte çözülebiliyor. Bu ilerleme sadece birçok hastalığın nedenini bulmaya yaramakla kalmıyor, kişilerin ileride ne gibi hastalıklarla karşı karşıya kalacağını tahmin etmeyi de kolaşlaştırıyor.
DNA araştırmaları İngiltere’de giderek daha popüler hale geliyor.

Genlerimiz dış görünüşümüzü belirler. Boyumuz, rengimiz hep genlere bağlı. Ancak bundan da önemlisi, genlerin sağlığımız üzerindeki etkisi.

Bilimdeki ilerleme DNA’nın çözülmesini ve bozukluklara neden olan genetik yapının incelenmesini de mümkün kılıyor. Genlerdeki bozukluk şeker, kalp ve kas hastalıklarına neden olabiliyor.

Londra’daki Guy’s Hospital’dan genetic uzmanı doktor Fred Kavalier anlatıyor:

"DNA testleri için kullanılan teknoloji giderek gelişiyor. Şimdi bu testleri çok daha çabuk ve kolay yapabiliyor ve daha çok miktarda DNA inceleyebiliyoruz"

Genlerden bilgi toplamak sadece hastalıkların teşhisinde kullanılmakla kalmıyor. Bu yöntem İngiltere’de kârlı bir sektör haline geldi.

Genetik yapıları ve ileride karşılaşabilecekleri hastalıklara dair bilgi edinmek isteyenler, Londra’nın ünlü Harley caddesindeki GeneticHealth gibi sayıları giderek artan şirketlere başvuruyor.

Araştırma için gerekli DNA örneği basit bir ağız içi testiyle elde edilebiliyor.

GeneticHEalth’in idari direktörü Brian Whitley anlatıyor:

"Biz müşterilerimize karşı karşıya kalabilecekleri riskleri içeren ve bu risklere karşı nasıl önlem alabileceklerini anlatan 50 sayfalık bir rapor veriyoruz. Bu raporda bütün bilgileri bulmaları mümkün"

Bazı şirketler müşterileriyle karşılaşmadan, onlara test malzemesini postayla gönderme yolunu seçerken bazıları yüz yüze görüşme yapmayı tercih ediyor.

Ancak İngiliz bilim çevrelerinde konuyla ilgili kaygılar var. Bilimadamları genetik bilimi çok ilerleme kaydetse de elde edilen bilgilerden yararlanabilmek için hala bilinmeyen bir çok faktör olduğunu söylüyor. Guy’s Hospital’dan doktor Fred Kavalier aynı zamanda İngiliz Genetik Derneği’nin sözcüsü. Doktor Kavalier şöyle anlatıyor:

"Hastalıklarla ilgili genler hakkında yeterli bilgimiz yok. Bazılarını biliyoruz ama muhtemelen binlerce genin aynı hastalıklarla bağlantısı var. Dolayısıyla bu bir deste kağıt arasında iki kağıda bakarak bütün deste hakkında yorum yapmaya benziyor"

Doktor Kavalier bir çok kişinin genetik bilgilerine dayanarak ciddi bir hastalığa yakalanma riskinin az ya da fazla olduğunu düşünüp gereksiz yere telaşlanmasından korktuğunu söylüyor. Genetik profil testi şu anda hastalara yaklaşık 2 bin dolara mal oluyor.

Bazılarına göre bu para, sonunda değiştiremeyeceğiniz kaderi önceden öğrenmek için çok fazla olduğunu düşünüyor ancak bazıları da ileride hayatınızı neyin etkileyebileceğini bilmenin paha biçilemez olduğu görüşünde.


XS
SM
MD
LG