Erişilebilirlik

Sarkozy Referandumda Kararlı


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ne Afganistan’da Taleban, ne Filistin’de Hamas, ne de İran’ın Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’la görüşme yapmayacağını açıkladı.

Dün gece televizyonda beş gazeteci tarafından soru yağmuruna tutulan Sarkozy, Fransa’nın Afganistan’a daha fazla yollama kararını savundu, Taleban örgütününse kadınlara muamelesini eleştirdi. Fransız lider, Hamas ve Ahmedinejad’la da İsrail’in yokedilmesini istedikleri için görüşmeyeceğini söyledi.

Bu arada Nicolas Sarkozy, referandum zorunluluğu kalksa da, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götüreceğini açıkladı. Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen anayasa değişikliği ile referandum zorunluluğu ortadan kaldırılırken Sarkozy, Hırvatistan gibi küçük ülkelerin üyeliğini referanduma götürmeyeceğini, ancak Türkiye’nin üyeliği sözkonusu olduğunda referanduma başvuracağını belirtti.

Seçilmeden önce Türkiye karşıtlığını seçim kampanyasının merkezine koyan, ancak sonaylarda konuyla ilgili sessiz kalmayı tercih eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yeniden Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olmadığını açıkladı. İktidara gelişinin birinci yılı nedeniyle Fransızların karşısına çıkan Sarkozy, 5 gazetecinin güncel konulara ilişkin sorularını yanıtladı. Dış Politika konusunda Fransız haber kanalı LCI’nin tecrübeli dış politika sorumlusu Vincent Hervouet, Bakanlar Kurulu’nda getirilen reform paketindeki değişiklik ile Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığının artık referanduma sunulmasından vaz geçilip geçilmediğini sordu. Sarkozy referandum şartının Türkiye için değil balkan ülkeleri için kaldırıldığını söyledi.

“Benim önerdiğim yasada referandum mümkün ama otomatik olmaktan çıkıyor. Referandumu otomatik hale getirmek büyük yanlıştı. Kimsenin Avrupalı olmadığını söyleyemeyeceği İsviçre’nin AB’ye dönmesi için referandum yapmaya gerek var mı? Avrupa Birliği’nin balkanlara doğru ilerlemesini isterim. Yarın balkanlarda savaş çıkmasına karşı, Slovenya gibi ülkeleri üyeliğe almamız son derece doğru. Türkiye’ye gelince, son derece basit bir nedenle Türkiye’nin üyleğine her zaman karşı oldum. Çünkü Türkiye Avrupa’da değil. Sadece İstanbul’un bir parçası. Üstelik en güzel parçası.. Kimse bana Kapadokya’nın, Avrupa’nın büyük bir bölgesi olduğunu söyleyemez. Avrupa’nın sınırlarının Irak ile Suriye’ye dayandığını da açıklayamaz. Fransızlara refenrandumu otomatik yapmayacağımı söylüyorum ama bir gün konu gündeme gelirse, eğer ben hala o tarihte Cumhurbaşkanı isem, sadece Türkiye’nin adaylığını referanduma götüreceğim.”

Gazeteci Vincent Hervouet’nin “Yani Fransızların ‘Bir kez daha AB hakkında bizden uzak karar alınıyor’ demesinden korkmuyorsunuz” hatırlatması üzerine Sarkozy, Türkiye konusundaki kararın hassas olduğunu vurguladı:

“Fransa, 26 ülkeye kusura bakmayın referandumdan önce hiçbir konuda karar alamazsınız mı diyecek? 2-3 milyon nüfuslu Hırvatistan ile, 100 milyon nüfuslu Türkiye aynı mı, ikisi hakkında alınacak karar da, aynı karar değil.”

Önümüzdeki Temmuz ayında Avrupa’nın dönem başkanlığını yürütecek olan Sarkozy, Türkiye’ye Avrupa’dan sorumlu bakanı Jean Pierre Jouyet’yi göndererek, Türkiye ile yürütülecek müzakerelere karşı olmadığı, sürecin devam edeceği mesajlarını gönderdi. Ancak Sarkozy, başından beri Türkiye’nin tam üyeliğine karyı olduğunu ve bundan geri adım atmayacağını tekrarlıyor. Şimdi de açıkça Türkiye ile müzakereler tamamlandığında yönetimde olursa kararı referanduma götüreceğinin altını çizdi.

XS
SM
MD
LG