Erişilebilirlik

'Ortadoğu'da Barış Mümkün Görünmüyor'


Washington son günlerde Ortadoğu’nun önemli liderlerine ev sahipliği yaptı. İsrail Filistin arasında görev süresi dolmadan önce bir barış anlaşmasına varılmasını amaçlayan Başkan Bush, Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile görüştü. Ancak bütün çabalara rağmen yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılması mümkün gözükmüyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Yasser Abd Rabbo İsrail ve Filistin arasında bu yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılmasının olası gözükmediğini söyledi. Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde konuşan Rabbo Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın Washington’daki temaslarının cesaret verici olduğunu ancak henüz anlaşma yolunda ilk adım olacak bir temel belge üzerinde bile görüşbirliği sağlanamadığını belirtti.

İsrail tarafının bir ilkeler bildirisi hazırlanmasını istediğini söyleyen Rabbo kendilerinin ise nihai çözümleri içerecek bir anlaşma taslağı hedeflediğini vurguladı. Henüz nasıl bir belge hedeflendiği üzerinde anlaşamadıklarını söyleyen Rabbo ‘Buna bile karar veremediysek bence yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılması mümkün gözükmüyor’ şeklinde konuştu.

Rabbo, Filistin Lideri Abbas’ın Washington temaslarında temel konunun İsrail yerleşim birimleri olduğunu ve bu konuda bir anlaşmaya varılmasının kendileri için öncelikli konu olduğunu söyledi. Genel Sekreter Rabbo Batı Şeria’nın İsrail yerleşim birimleri tarafından resmen bölünmesini kabul etmeyeceklerini de belirtti. Rabbo Bush yönetiminin son zamanların en ciddi barış girişimini başlattığını vurgularken eğer bu fırsat kaçırılırsa sorumlusunun kendileri olmayacağını da sözlerine ekledi.

İsrail’in güven içinde yaşayan bir devlet olabilmesi için Filistin ile anlaşmasının şart olduğunu dile getiren Rabbo , İsrail ile Suriye arasında sağlanacak bir barışın İsrail’e huzur getirmeye yetmeyeceğini öne sürdü. Tek devletli bir çözüm önerisini reddeden Rabbo ‘bizden sonraki nesiller nasıl karar verir bırakalım onu tarih göstersin ama biz tek devletli çözüme karşıyız’ şeklinde konuştu.





XS
SM
MD
LG