Erişilebilirlik

Bush'un Ermeni Anma Günü Mesajı


Başkan Bush, 1915 olaylarının yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada 'Ermeni Soykırımı' ifadesini yine kullanmadı.

Bush, açıklamasında Türkiye ve Ermenistan’da 93 yıl önceki trajik olayların incelenmesi ve iki ülke arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için çalışan kişileri desteklediğini belirtti.

Ermenistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Serj Serkisyan ise, Soykırım iddiasının uluslararası alanda tanınması için daha çok çalışacağını açıkladı. Erivan’da 1915 olaylarının 93’üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma töreni sırasında konuşan Serkisyan, soykırım kurbanları için “tarihi adalet” isteyeceğini söyledi.

Ancak Serkisyan, Ermenistan'ın, Türkiye'le ilişkilerini hiçbir ön koşul olmaksızın normalleştirmeye hazır olduğunu da belirtti.

Erivan'daki törene katılan göstericilerden bazıları Türk bayraklarını ateşe verirken, Türkiye’nin soykırım iddialarını tanıması istendi. Gösteride Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınmaması çağrısı yapan pankartlar dikkati çekti.

Washington'da, Amerika Temsilciler Meclisi’nde de 1915 olaylarının anıldığı bir tören yapıldı. Toplantıya, Ermeni iddialarını destekleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Amerika’daki Ermeni lobisinin desteklediği Kongre üyeleri katıldı.

Soykırım iddialarının tanınması gerektiğini savunan Meclis Başkanı Pelosi, bu yönde çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.

Geçen yıl Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen 106 sayılı tasarının, Genel Kurulun gündemine alınması Beyaz Saray, Amerika Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarının girişimleriyle engellenmişti.

XS
SM
MD
LG