Erişilebilirlik

Horst Köhler'den Türk İşadamına Ödül


Federal Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler tarafından ülkede üstün hizmet gösterenlere verilen Federal Liyakat Madalyası bu yıl Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası İkinci Başkanı Nihat Sorgeç’e layık görüldü. Ülkenin resmi düzeyde en değerli madalyası, Sorgeç’e uyum ve göç konusundaki üstün hizmetleri dolayısıyla verildi.

Almanya’da yaşayan Türklerin öncelikli sorunlarının başında işsizlik ve meslek eğitimi olanaklarının yetersizliği geliyor. Birinci kuşak olarak tanımlanan Türkler arasında işssizlik yüzde 40’larda, okullarını diploma almadan terk eden gençlerin oranı ise yüzde 25’lerde. Ülkedeki Türk lobisinin önde gelen isimleri ve uyum politikalarından sorumlu siyasetçiler, Türk gençlerin eğitim durumunu kritik olarak niteliyorlar. Bu konuda somut başarıları olan ve yaklaşık 20 yıldır Berlin’de gençlere meslek eğitimi veren BWK adlı meslek eğitim okulunun kurucusu ve yöneticisi Nihat Sorgeç, uyumun eğitim, mesleki yeterlilik ve özgüvenden geçtiğini belirtiyor. Federal Liyakat Nişanı’nı Cumhurbaşkanını temsilen Federal Çalışma Bakanı Olaf Scholz’dan alan Sorgeç, sadece geliştirdiği başarılı projelerle değil, kendi yaşam öyküsüyle de gençlere örnek teşkil ediyor. 14 yaşında, bir işçi ailesinin çocuğu olarak Almanya’ya gelen Sorgeç, Alman öğrencilerin olmadığı, sadece yabancı çocukların gittiği bir sınıfa alınır ve burada sunulan eğitim imkanları da son derece sınırlıdır. Onun için aşılması gereken ilk engel dildir.
Sorgeç, o yıllarda Alman yüksek öğrenim kurumlarında okuyan az sayıdaki Türk gençleri arasına girmeyi başarır. Makine Mühendisliği alanında eğitimini tamamladıktan sonra Siemens, Semperlux, Lignotock gibi firmalarda çalışır. Nihat Sorgeç, öğrenciliği ve mühendislik yaptığı yıllar da dahil olmak üzere, Alman ve Türk gençleri arasında önyargıları yıkmak ve kaynaşmayı sağlamak için çeşitli projelerde grup yöneticiliği yapar. Bu projeler esnasında sahip olduğu deneyimlerini gençlere aktarabileceğini ve onlara meslek eğitimi konusunda yol gösterebileceğini düşünerek, meslek eğitimi okulu BWK’yı kurar.

Nihat Sorgeç bu görevleri yürütürken Almanya’da yaşayan Türklerin yaşam standartlarını yükseltmeyi hedeflediğini söylüyor ve eğittiği gençlerin piyasanın eğilimlerine, sosyal ihtiyaçlara ve toplumsal dönüşmeye göre şekillendiğini kaydediyor. Geçen yıl Almanya’nın en meslek eğitim kurumu ödülünü alan Sorgeç, geleceğin ‚çift dilde meslek eğitimi’nde olduğunu ifade ediyor. Nihat Sorgeç, merkezi Köln’de bulunan Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın ikinci başkanı ve Berlin Sanayi ve Ticaret Odası’nın Genel Kurul üyesi.

XS
SM
MD
LG