Erişilebilirlik

'Türkiye İsrail'le Suriye Arasında Arabulucu'


İsrail’in, Suriye’yle barış anlaşması imzalanması karşılığında Golan Tepelerinden çekilme önerisinde bulunduğu öne sürüldü. Arap medyasında çıkan haberlere göre, İsrail bu teklifi Türkiye aracılığıyla Şam Hükümeti’ne iletti.

Habere göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Yönetimine, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, barış karşılığında ülkesinin Golan Tepelerinden çekilmeye hazır olduğu sözünü iletti.

Suriye’de yayınlanan el Vatan gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’in mesajını Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a Salı günü ilettiğini yazdı. Ancak Başbakan Ehud Olmert’e yakın kaynaklar konuyla ilgili bir yorumda bulunmaktan kaçınıyor. Dün Tahran’da konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İsrail’in ciddi olması durumunda, barış görüşmelerine başlayabileceklerini söyledi. İsrail 1967 yılındaki savaşta Golan Tepelerini ele geçirmiş, 1981 yılında da bölgeyi topraklarına kattığını ilan etmişti. 2000 yılında barış görüşmeleri için masaya oturan taraflar, Golan Tepeleri’nden İsrail’in çekilmesi konusunda anlaşamamıştı. Kısa bir süre önce konu ile ilgili açıklama yapan Ehud Olmert, Suriye ile bir barış anlaşmasına hazır olduğunu söylemişti. Olmert, ayrıca Şam’la gizli görüşmelere ışık yakmış ve aracılar yoluyla görüşülebileceğini de belirtmişti. Ancak Suriye lideri İsrail’le gizli görüşme fikrini kabul etmediklerini, bu yöndeki her hangi bir gelişmeyi kamuoyuyla paylaşacaklarını söyleyerek Olmert’e yanıt verdi. Türkiye’nin İsrail ve Suriye arasında barış için arabuluculuk yaptığı haberleri yeni değil. Ocak ayında Amerika’nın Sesi Türkçe Servisine konuşan Suriye’nin Washington Büyükelçisi İmed Mustafa, konuyla ilgili sorumuzu şöyle yanıtlamıştı:

“Türkiye arabuluculuk yapıyor diyemem. Ancak Türkiye’nin Orta Doğu’nun istikrara kavuşmasında çıkarı vardır. Orta Doğu’ya barış gelmesi tamamıyla Türkiye’nin yararınadır. Bu hem meşrudur, hem de iyi bir şeydir.”

Ocak ayındaki röportajda Türkiye’nin arabuluculuk yaptığına ilişkin haberleri doğrudan yalanlamayan Suriye’nin Washington Büyükelçisi İmed Mustafa, Ankara’nın arabuluculuk için uygun olduğunu şöyle dile getirmişti:

“Suriye ve İsrail resmen savaş halinde. Ancak defalarca söylediğimiz gibi, Arap-İsrail çatışmasına barışçı, uluslararası alanda meşru olan ve toprakların iadesine dayanan bir çözüm istiyoruz. Türkiye, tarafları görüşme masasına getirmede olumlu bir rol üstlenebilir.”

Geçtiğimiz hafta sonu Baas partisinin bir toplantısında konuşan Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Asad, İsrail’le uzun süredir çıkmazda bulunan barış sürecini canlandırmak için üçüncü tarafların girişimlerde bulunduklarını açıkladı. Esad, bu yönde çabalar olduğunu belirtirken, ülkesinin neyi kabul edip neyi etmeyeceğini, İsrail’in bildiğini de kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye-Türkiye Ekonomik Konseyi’nin toplantıları için Cumartesi günü Şam’a gitmesi bekleniyor. Erdoğan Şam’da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’la da biraraya gelecek.

XS
SM
MD
LG