Erişilebilirlik

BM: 'Türkiye Gıda Krizinden Etkilenebilir'


Geçtiğimiz yıl başlayan gıda krizi uluslararası toplumu alarma geçirirken Türkiye de krizden payını alıyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Direktörü Josette Sheeran tarafından hazırlanan son raporda gıda krizinden etkilenmesi olası ülkeler listesinde Türkiye de bulunuyor.

BM’nin gıda krizinden etkilenme riski taşıyan ülkeler listesinde Türkiye son sıralarda yer alıyor. Listenin başında ise başta Afrika ve Asya ülkeleri olmak üzere, Irak, Filistin, Çin ve bazı Güney Amerika ülkeleri var. Türkiye en az riskli ülkeler arasında yer alsa da özellikle kırsal kesimde yaşayanlar, çiftçiler ve şehirlerde yaşayan fakir halk gıda kıtlığından en çok zarar görebilecekler arasında.

BM Dünya Gıda Programı Direktörü Josette Sheeran gıda krizinin hemen giderilemeyecek kadar ciddi olduğunu söylüyor. Mart ayında 500 milyon dolarlık bağış yapılması çağrısında bulunan Sheeran buna ek olarak 256 milyon dolarlık bir yardımın daha gerektiğini aksi takdirde Dünya Gıda programının yardımlarının yüzde 40 oranında azalabileceği uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Washington’daki düşünce kuruluşlarından Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi CSIS’te konuyla ilgili bir sunum gerçekleştiren Sheeran sorunun temelinde üretilenden çok gıda tüketilmesinin yattığını söyledi. Dünya pirinç üretiminin 2000 yılından bugüne yüzde 50 düştüğünü vurgulayan Sheeran gıda krizine yol açan faktörleri sıraladı. Sheeran ilk olarak gelişmekte olan Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkelerde ekonomik refah arttıkça halkın beslenme alışkanlıklarının da değiştiğini ve tahıl ürünleri yerine et ve hayvan ürünlerine eğilimin arttığını söylüyor. Bu durum tahıl üretiminin azalmasına ve üretilen tahılın hayvancılıkta kullanılmasına neden oluyor. Örneğin yarım kilo et ürünü elde etmek için 3 kilo tahıl harcamak gerekiyor.

Ekonomik gelişme ve sanayileşmenin dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı olan Çin’i tahıl ithal eden bir ülkeye çevirdiğini de belirten Sheeran ikinci büyük neden olarak artan petrol fiyatlarını gösteriyor. Tahıl üretimi ve dağıtımı için gerekli petrol tüketiminin artan fiyatlar nedeniyle imalatı zora soktuğunu hatırlatan Sheeran, pahalı benzine alternatif olarak geliştirilen ve ham maddesi tahıllardan oluşan yan ürünlerin de gıda krizini körüklediğinin altını çiziyor. BM yetkilisi giderek daha da sıklaşan çevresel felaketlerin de tarımcılığa darbe vurduğunu belirtiyor.

Sheeran devam ettiği takdirde gıda krizinin özellikle gelişmekte olan ülkelerde eğitim ve sağlık alanlarında büyük zarara yol açacağı konusunda uyarıda bulunuyor.
XS
SM
MD
LG