Erişilebilirlik

Plastik Biberonlarda Zararlı Madde


Amerikan ve Kanadalı çevre sağlığı örgütlerine göre, plastik biberonlar üzerinde yapılan testlerde, deney hayvanlarında görülen ölümcül hastalıklara yol açabilecek kimyasal bir maddeye rastlandı.

Araştırmada piyasada satılan plastik biberonların yüzde 95’inin sert, polikarbonat plastik yapımında kullanılan sentetik bir üreme hormonu olan BPA, yani Bisfenol A adlı maddeden yapıldığı ortaya çıktı. Düşük miktarda BPA deney hayvanlarında kanser dahil olmak üzere ölümcül hastalıklara yol açıyor. Araştırmacılar 4 farklı marka plastik biberonu ısıttıktan sonra, bu biberonların sağlığa çok zararlı olacak miktarda BPA çıkardığını belirledi. Dr. Mike Schade, çok sık kullanılan biberonların ısıtıldıkları zaman yüksek miktarlarda BPA salınımına yol açtığını, bunun da bebeklerin toksik maddeye maruz kalmasına neden olduğunu belirtiyor.

Kanada Sağlık Bakanlığı Bisfenol A üzerinde bir araştırma yürütüyor ve Mayıs ayında bir rapor yayınlamaya hazırlanıyor. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, deney hayvanlarında Bisfenol’un olumsuz etkilerinin ancak çok büyük miktarda maruz kaldıkları zaman görüldüğünü belirtiyor. Buna rağmen Daire de bu konuda bir inceleme başlattı. New York’un Mount Sinai Hastanesi’nden Doktor Maida Galvez şunları söylüyor: “Hayvanlar üzerindeki deneylerin kaygıları arttırdığını biliyoruz ancak insanlar üzerinde Bisfenol’un etkilerini henüz belli değil, bu yüzden anne-babalara dikkati elden bırakmamalarını tavsiye ediyoruz.’’

Çevre grupları plastik şişe ya da kaplarda BPA kullanımının yasaklanması çağrısında bulunuyor. Amerika’da 9 eyalet, biberonlar dahil, çocukların kullandığı ürünlerde BPA kullanımını kısıtlayan yasa tasarıları hazırladı.

XS
SM
MD
LG