Erişilebilirlik

Türkiye Raporu Kabul Edildi


Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu, Türkiye raporunu tartışma yaşanmaksızın kabul etti. Herhangi bir bağlayıcılığı bulunmayan raporda Türkiye’de yaşanan gelişmelerin fotoğrafı çekiliyor. Raporda, kapatma davasından duyulan endişe ifade ediliyor ve Anayasa Mahkemesi’nin hukukun üstünlüğü ilkesine, Avrupa standartlarına ve siyasi partilerin yasaklanmasıyla ilgili Venedik Komisyonu kurallarına saygı göstermesi beklentisi dile getiriliyor.

Hollandalı Hıristiyan Demokrat parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan Türkiye raporu Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda yapılan oylamada 2’ye karşı 53 oyla kabul edildi. 4 parlamenter ise çekimser oy kullandı.

Son dönemde Türkiye’nin en önemli tartışma konuları arasında yer alan, AKP’ye yönelik kapatma davası, ilgili uzlaşı önergesinin kabul edilmesiyle birlikte metne girdi. Raporda, kapatma davasından duyulan endişe ifade ediliyor ve Anayasa Mahkemesi’nin hukukun üstünlüğü ilkesine, Avrupa standartlarına ve siyasi partilerin yasaklanmasıyla ilgili Venedik Komisyonu kurallarına saygı göstermesi beklentisi dile getiriliyor. Belgede, hükümete yönelik olarak da reformları sürdürürken “laik ve demokratik bir Türkiye’de çoğulculuğa ve farklılığa saygı” çağrısı yapılıyor. Ülkenin modernizasyonuna yönelik önemli adımlar söz konusu olduğunda, hükümet ve tüm siyasi partilerin uzlaşı arayışına yapıcı bir şekilde katkıda bulunmaları da raporda yer alan bir başka çağrıyı oluşturuyor.

Hakkında kapatma davası bulunmasına karşın DTP’yle ilgili herhangi bir endişenin dile getirilmediği raporda, sadece “kapatmanın Kürt sorununun siyasi çözümüne zarar vereceği” vurgusuna yer veriliyor. Raporda, DTP ve üyelerinin PKK’yla aralarına net bir şekilde mesafe koyması istenirken PKK’nın eylemleri kınanıyor ve önkoşulsuz silah bırakması isteniyor.

Türk hükümetinin, Kürt sorununa kalıcı bir çözüm bulmak amacıyla siyasi inisiyatif üstlenmesinin talep edildiği raporda, kamu ve özel okul sisteminde ve kamu hizmetlerine erişimde Kürtçenin kullanılması için olanak yaratılması vurgusu yapılıyor. Reform çağrısının yinelendiği raporda, Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülmesi talep ediliyor.

Her raporda yer alan yargı bağımsızlığı, kadın hakları, azınlıkların korunması, ordunun sivil hayattaki rolü gibi konular, bu raporda da önemli yer tutuyor. Türkiye’nin komşularına yönelik tehdit uygulamaması, Irak topraklarında orantısız güç kullanılmaması ve Ermenistan’a yönelik ekonomik ablukaya son verilerek sınırın açması da raporda öne çıkan unsurlar arasında yer alıyor. Kıbrıs’ta çözüm girişimlerine destek verilen raporda, Türk askerinin adadan çekilmesinin müzakereleri kolaylaştıracağı savunuluyor.

Dışişleri Komisyonu’nun oylayacağı rapor 21 Mayıs’ta yeni değişiklik önergeleriyle AP Genel Kurulu’nun Strasbourg’daki oturumunda masaya yatırılacak. Rapor hakkındaki nihai oylama ise 22 Mayıs Perşembe günü yapılacak.

XS
SM
MD
LG