Erişilebilirlik

Almanya'da Yabancı Düşmanlığı


Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından gençler arasındaki şiddet olaylarını konu alan bir araştırma, ülkedeki yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ilgili ürkütücü sonuçlar ortaya çıkardı. Öte yandan Neo Nazi NPD partisinin yasaklanması talebi Eyalet İçişleri Bakanları tarafından red edildi.

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı ve Aşağı Saksonya Eyaleti Kriminolojik Araştırma Enstitüsü tarafından yaptırılan araştırmayla ilgili rapor geride kalan hafta sonunda Almanya’nın gündemine oturdu.

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarına göre, Alman öğrenciler arasında İslam karşıtlığı ağırlıklı olmak üzere yabancı düşmanlığında ciddi bir artış söz konusu. 9. sınıflarda okuyan toplam 50 bin gencin görüşüne başvurulan bu kitlesel araştırmaya göre, her üç Alman öğrenciden biri Almanya'da çok fazla yabancı olduğuna ve bu sayının azaltılması gerektiğine inanıyor. Her 5 öğrenciden biri ise İslam’ı ülke için tehdit olarak niteliyor İslam karşıtı düşünceleri benimsiyor.

Araştırmanın en çok konuşulan noktası ise, her 13 Alman öğrenciden birinin, geçmişte aşırı sağcı eylem yaptıklarını belirtmeleri, bunlar arasında gamalı haç çizme ya da yabancıların mallarına saldırı gibi suç olayları da yer alıyor.

Federal Parlamento Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, Alman medyasında çıkan yabancılarla ilgili olumsuz haberlerin gençlerde yabancılara karşı önyargı ve korkulara neden olduğunu öne sürüyor.

Öte yandan Neo Nazi partisi NPD hakkında kapatılma davası açılması yönündeki talepleri gündemine alan Almanya Eyaletler İçişleri Bakanları Konferansı yeni bir kapatma girişimi konusunda anlaşamadı. Birlik Partileri’ne üye İçişileri Bakanları parti kapatma girişiminin başarısız oalcağını savunurken, Federal İçişleri bakanı Wolfgang Schauble’de NPD’nin kapatılmasının güvenlik açısından bunun büyük risk doğuracağını savunarak, bu bağlamdaki taleplere nokta koydu.

Kapatma davasının başarılı olup olmayacağı tartışmaları, demoratlarin NPD’ye karşı işbirliğinin önüne geçmemeli. Kapatma davası açılması durumunda, eksikler çok bunu biliyoruz. İkinci kez kapatma davasının başarısız olması riskini almamamız gerekiyor.Esas önemli olan NPD ile mücadele ve partinin anayasaya aykırı olduğu. Bu konuda hemfikiriz. 7 bin üyesi bulunan Nasyonal Demokrat Parti her yıl devlet hazinesinden 1 milyon Euro destek alıyor. Özellikle Sosyalkdemokrat Parti SPD ve Sol Parti, NPD’nin yasaklanmasını, bu olmazsa mali yardımın kesilmesini sağlayacak yeni bir yasa değişikliğine gidilmesini talep ediyorlar.

XS
SM
MD
LG