Erişilebilirlik

Paris'te Çevre - İklim Konferansı


Dünyada çevre kirliliğinin yüzde 80’ine neden olan 16 ülke Fransa’nın başkenti Paris’te toplanarak çevre ve iklim konusunda yeni önlemler konusunu tartıştı. Toplantıya katılan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, açlık sınırının altında yaşayan 37 ülkeye gıda yardımını bu yıl iki kat artırarak 100 milyon dolara çıkaracaklarını açıkladı.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 16 ülkenin temsilcisi çevre ve iklim sorunları için Paris’te buluştu. Üçüncüsü düzenlenen ve iki gün süren konferansa Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jean Pierre Jouyet başkanlık etti. 2009 yılında Kophenag’da düzenlenecek olan Dünya Çevre Konferansına ön hazırlık amacıyla toplanan Paris’teki buluşmaya 16 ülkenin yanısıra Birleşmiş Milletlerve Avrupa Birliği yetkilileri katıldı.

Dünyayı en çok kirleten ülke olduğu halde Kyoto protokülen uymayan Amerika Birleşik Devletlerinin de toplantıya çağırılması, bazı sivil toplum örgütlerinin protestolarına yol açtı.

Konferansta konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, çevre ve gıda sorununun bir birinden ayrılmadan, accil olarak harekete geçilmesi gereken iki önemli sorun olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı açlık sınırına dayanan ülkelere dikkat çekerek önlem almak için acil hareket etmek gerektiğini belirtti. Rapolara göre 37 ülkenin açlık tehdidi altında olduğuna dikkat çeken Sarkozy, bunun yalnızca başlangıç olduğunu, önlem alınmazsa dünyanın büyük bir açlık felaketine sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

Bu ülkelere gıda yardımının yanısıra, tarım destekleme projeleri için de yardım yapılması gerektiğini belirten Sarkozy, Fransa olarak yıllık yardım miktarını iki katına çıkaracaklarını ve bu yıl açlık tehdidi altındaki 37 ülkeye 60 milyon Euro, yani 100 milyon Dolar yardımda bulanacaklarını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı, 16 ülke temsilcilerine, sera etkisi yaratan gaz salımının aşağı çekilmesi için ortak hareket etme çağrısında bulundu. Sarkozy’nin konuşması Greenpeace gibi çevre örgütleri tarafından “fazla yumuşak” bulundu, Çin, Hindistan ve Rusya gibi ülkeler tarafından da bütünüyle desteklenmedi.

Toplantının asıl hedefi olan 2050’de sera etkisi yapan karbondioksit miktarının aşağı çekilmesi için bir rakam üzerinde uzlaşma sağlanamadı. Japonya, Kanada ve Avrupa Birliği’nin 2050 yılında sera etkisi yaratan gaz salımının aşağı çekilmesi taleplerine, Çin, Rusya ve Hindistan karşı çıktı. 2050 yılı için tartışılan hedefler 7-9 Temmuz’da Japonya’da yapılacak G-8 toplantısında belirlenecek. Amerika Birleşik Devletleri hariç diğer gelişmiş ülkeler daha önce 2020 yılında gaz salımı oranını yüzde 25 ila 40 arasında indirmeyi kabul etmişlerdi.

Toplantıya katılan çevreci grupların dile getirdikleri çevre öngörüleri de yine endişe vericiydi. Amerika eski başkan yardımcısı Al Gore’un yönettiği Uluslararası İklim Uzmanları Grubu, GIEC 2080 yılında 3.2 milyar kişinin içme suyu sıkıntısı, 600 milyon kişinin kuraklık ve toprak erozyonu nedeniyle açlık tehdidi altında olduğunu açıkladı.

Katılımcılara sunulan OECD raporlarına göre ise, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere yaptıkları yardım 2006-2007 yıllarında yüzde 8.4 oranında geriledi. Dünyayı kirletme oranı artan Çin’in yakında Amerika’yı sollayarak birinci sıraya yerleşeceği belirtildi. Bu ülkelerden Fransa yüzde 15, Japonya ve İngiltere ise yüzde 30 oranında yardım miktarını azalttı.

XS
SM
MD
LG