Erişilebilirlik

17 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kapatılmasının Türkiye’de demokrasiye gölge düşüreceğini ve Avrupa Birliği üyeliğini daha da zora sokacağını savunuyor. Gazete, siyasi istikrarsızlığın yabancı yatırımcıları da kaçıracağı uyarısında bulunuyor:

"Türkiye’nin çıkarları, aşamalı bir toplumsal değişimi, uzlaşmayı ve demokratik kazanımların korunmasını gerektiriyor. İslamcı hükümet bazı yerel yönetimlerde alkol satışını yasaklayarak ve parklarda kadınlarla erkekleri birbirinden ayırarak laik kesimi kışkırtmaktan vazgeçmelidir. Ordu ve güvenlik kuvvetlerinin oluşturduğu derin devlet, laik değerleri korumak adına seçmenlerin iradesinin önüne geçmeye çalışmamalıdır. Anayasa Mahkemesi demokrasiye katkı vermek istiyorlarsa, geniş bir halk desteğine sahip olan AKP’yi kapatmak yerine başbakan Erdoğan ve arkadaşlarını laikliğe saygı göstermesi konusunda uyarmalıdır."

Washington Post eski başkanlardan Jimmy Carter’ın Hamas yöneticileriyle görüşmesini eleştiriyor. Gazete Hamas’ın, İsrail’in varlığını bile tanımayan bir terör örgütü olduğunu savunuyor:

"Carter, Hamas’la görüşmeyi “Düşmanınla bile diyalog kur,” anlayışına dayandırıyor. Ancak unuttuğu bir şey var. Elbette düşmanlar arasında ilişki faydalı olabilir ve İsrail bu tür görüşmeler konusunda ustadır. Şu anda bile Mısır aracılığıyla Hamas’la pazarlığı sürdürüyor. Ancak terörü, kitle katliamlarını ve bir devletin yok edilmesini savunan bir örgütle pragmatik görüşmeler yapmak başka şeydir, o örgüte meşruiyet kazandıracak görüşmeler yapmak başka şeydir. Carter, kalan prestijini de harcayarak Hamas’a siyasi destek veriyor."

Los Angeles Times dünyada artan gıda fiyatlarının bir çok ülkede istikrarsızlığa yol açtığını vurguluyor. Gazete, küresel bir tehdit olarak tanımladığı açlığa karşı, kısa vadeli yardımların yeterli olmayacağını yazıyor ve uzun vadeli çözümler bulunması gerektiğini kaydediyor.

"Gıda fiyatlarındaki artışın bir çok nedeni var: İklim değişikliğinin daha da vahim hale getirdiği kuraklık ve hastalık, Çin ve Hindistan’ın artan talebi, kalkınmakta olan bazı ülkelerin insanlığa karşı suç olarak gördüğü gıda ürünlerinden biyoyakıt üretilmesi, Dolar’ın değer kaybetmesi, borsa ve emlak sektöründen çektikleri parayı ürün alımına yatıran spekülatörler... Bütün bunlar da gösteriyor ki, Amerika ve Avrupa, gıda ürünlerinden etanol yapımına verdikleri desteği kesseler bile, gıda fiyatlarındaki artış muhtemelen sürecek."

Christian Science Monitor Çin devlet başkanı Hu Jianto’nun Tayvan devlet başkanlığına seçilen Ma Ying-jeou ile görüştüğünü belirtiyor ve Çinli yöneticilere niçin Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama ile görüşmediklerini soruyor:

"Tayvan’ın yeni seçilen lideri, ülkenin resmi olarak Çin’in parçası olmasına rağmen fiili olarak bağımsız davranmaktan yana bir tavır sergiliyor. Buna karşılık Dalay Lama, bir çok Tibetli gencin aksine, Çin yönetimi altında özerklik talep ediyor. Çin, bu tavrından dolayı Dalay Lama’yı ödüllendirmeli ve kendisiyle görüşmelidir. Birçok ülke de Çin’den bunu bekliyor. Eğer bu görüşmeler başlamazsa bazı ülkelerin liderleri Pekin Olimpiyatları’nın açılış törenini boykot edebilir. İstikrarı sağlamak açısından Tayvan’a ve Tibet’e aynı şekilde davranmak, Çin’in kendi çıkarınadır."

XS
SM
MD
LG