Erişilebilirlik

Pirinç Fiyatlarında Rekor Artış


Amerika’da pirinç fiyatları da rekor düzeye çıktı.

Bir ton pirincin fiyatı Amerikan pazarında 473 dolara çıkarken Tayland’da 950 dolara fırladı.

Özellikle Asya ülkelerinde halkın temel gıda maddesi olan pirincin fiyatı son bir yıl içinde iki misli artmış bulunuyor.

Gıda Fiyatları Ciddi Sorun Oluşturuyor

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick gıda fiyatlarındaki artışın, dünyanın yoksul bölgelerinde yaşayanlar için çok daha ciddi bir sorun haline geleceği konusunda uyarıyor. Banka, tarıma dayalı iş sektöründeki yatırımları bu yıl iki kat arttırmayı planlarken, kalkınmış ülkelerden de gıda fiyatlarındaki artışı yavaşlatacak önlemler alması çağrısında bulundu. Zoellick, gelişmekte olan ülkelerden, bu acil soruna çözüm bulunması amacıyla çabalarını yoğunlaştırmasını istedi.

Dünya Bankası, gıda fiyatlarındaki hızlı artışın en çok yoksul orta Afrika ülkelerini etkileyeceği uyarısında bulunuyor. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick’e göre, kalkınmış ülkelerin mali piyasalarındaki kriz, dünyanın en yoksul ülkelerinde yaşanan bu duruma kıyasla önemsiz kalıyor. Zoellick şöyle diyor: “Belki çoğumuz arabalarımızın benzin deposunu doldurmayı düşünürken, dünyanın öbür ucundaki insanlar midelerine birşeyler girsin diye çabalıyor. Durum giderek kötüleşiyor.”

Dünya Bankası’na göre buğday fiyatları geçen yıla oranla iki kat arttı. Pirinç fiyatlarıysa yüzde 75 artış kaydetti. Zoellick şöyle konuştu: “Bangladeş’te iki kilo pirinç, yoksul bir ailenin günlük gelirinin yarısına maloluyor.”

Dünya Bankası Başkanı Zoellick, IMF ve Dünya Bankası’nın Bahar toplantılarında üyelerin bu krize karşı harekete geçmesi için çalıştı. Zoellick kalkınmış ülkelerden, yoksul ülkeler için acil yardım bütçelerini arttırmalarını ve derhal yarım milyar Dolar yardım yapmalarını istedi: “Yaşanan sorun açlık ya da sosyal patlama ihtimali gibi günlük değil. Bu yakın gelecekte çocukları ve yetişkinleri etkileyecek, onların fiziksel gelişim ve eğitimlerini engelleyecek bir durum. Bugün yaşadığımız kriz, aynı zamanda yoksullukla mücadelede, önümüzdeki yedi yılın kaybedilmesi anlamına gelebilir.”

Kişisel gelirin yarıdan fazlasının gıda harcamalarına ayrıldığı gelişmekte olan ülkelerde sosyal patlamalar başlamış durumda. Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası, bu krizleri tetikleyen etkenler arasında, iklim değişikliği, artan enerji fiyatları ve biyoyakıta yönelen talebin yanısıra artan gıda fiyatlarını sayıyor.

XS
SM
MD
LG