Erişilebilirlik

14 Nisan Amerikan Basınından Özetler


USA Today, Zimbabwe’de parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Devlet Başkanı Robert Mugabe’yi seçim yenilgisini kabul etmeye çağırıyor. Gazete, seçimlerin üstünden iki hafta geçmesine rağmen koltuğundan ayrılmayan Mugabe’yi zor kullanarak iktidarda kalmaya çalışmakla suçluyor:

“Eğer Mugabe, böylesine net bir mesaj veren seçim sonuçlarını kabul etmemekte diretirse, uluslararası toplum devreye girmeli ve baskı uygulamalıdır. Bunun en iyi yöntemi de sadece Mugabe’nin değil, yandaşlarının da uluslararası bir mahkemede yargılanacağı tehdididir. Mugabe bir soykırım suçu işlememiş olabilir ama kendi halkına yönelik tavrı, insanlığa karşı suç tanımına girer. Mugabe’nin güç kaybettiği bir dönemde bu tehdidi devreye sokmak uluslararası toplumun önceliği olmalıdır.”

Christian Science Monitor, İsrail ile Hizbullah arasında 2006 yazında yaşanan savaşın ardından tarafların yeni bir çatışmaya hazırlandığını duyuruyor. Gazete, Şii Hizbullah’ın Sünnileri ve geçmişte İsrail’le işbirliği yapan milisleri bile saflarına kattığını yazıyor:

“Hizbullah sadece Şiileri değil, Sünnileri, Dürzileri ve Hıristiyanları da yedek taburlar halinde örgütlüyor. Hizbullah’a katılanların bir çoğu 45 günlük bir hızlandırılmış eğitimden geçmek üzere İran’a gidiyor. Geçmişte vur-kaç taktiği izleyen Hizbullah militanları, bu eğitimler esnasında yeni taktikler öğreniyor. Eğitimin konularından biri de mevzilerin ele geçirilmesi ve elde tutulması. 2006’da savunma savaşı veren Hizbullah şimdi saldırı savaşına hazırlanıyor. Hizbullah militanları, yeni çatışmaların Lübnan topraklarından çok İsrail topraklarında yaşanacağını söylüyor.”

Washington Post, Papa Benedict’in bu hafta Amerika’ya yapacağı tarihi ziyaret sırasında Katolik okullarındaki cinsel istismarın yanı sıra bu okulların verdiği varoluş mücadelesine de değinmesi gerektiğini savunuyor. Gazete, mali sıkıntılar nedeniyle 1990’dan bu yana 1300 Katolik okulunun kapandığını hatırlatıyor:

“Katolik okullarının kapanması sonucunda 300 bin öğrenci farklı okullara yerleştirildi ve bunun da Amerikan vatandaşlarına maliyeti yaklaşık 20 milyar Dolar oldu. Ancak daha önemlisi, büyük bir kısmı azınlık gruplardan ve yoksul kesimlerden gelen bu öğrencilerin devlet okullarına kayıt yaptırmasıyla birlikte başarılı olma şanları daha da azaldı. Şimdi Katolik okulları varlıklarını sürdürebilmek için değişik arayışlara giriyorlar. Farklı bölgelerdeki çabalar, doğru bir önderlik yapıldığı taktirde yaratıcı çözümler bulunabileceğini gösteriyor.”

Boston Globe, Amerikan Kongresi’nin göçmenlik yasasını düzenleyecek yasa değişikliği konusunda bir türlü adım atmaması nedeniyle eyaletlerin ve yerel yönetimlerin kendi önlemlerini almaya başladığını duyuruyor. Gazete, Rhode Island valisinin kaçak göçmenler üzerindeki baskıları artıracak bir dizi karar aldığını belirtiyor:

“Rhode Island’da uygulamaya konan kararlar aslında istenmeyen bir grubun eyalet bütçesine getirdiği yükü azaltma çabasından çok, kaçak göçmen sorunun Amerika çapında yarattığı sorunun yerel düzeyde çözülmesi çabasını yansıtıyor. Oysa, federal düzeydeki bu sorunun çözümü yine federal düzeyde bir adım atılmasını gerektiriyor. Örneğin Rhode Island’daki uygulama Kongre’nin ve yeni başkanın duyması gereken bir imdat çığlığı olarak görülmelidir. Göçmen sorununda gerçek bir reforma gidilmediği sürece, Amerika insani, ahlaki ve hukuki bir kararsızlık içinde kalmaya devam edecektir.”
XS
SM
MD
LG