Erişilebilirlik

Washington'da Haber Müzesi Açıldı


Dünyanın ilk haber müzesi Newseum, Washington’daki mimarlık harikası yeni binasında düb ziyarete açıldı. 450 milyon dolara mal olan ve 30 bin metrekarelik bir alana kurulan müzede Türk gazetecileri hakkında bilgi de veriliyor.

Başkent Washington dün büyük bir kültürel ve mimari olaya sahne oldu. Profesyonel gazeteciliğe adanmış dev basın müzesi kapılarını ziyaretçilere açtı. Newseum adlı müze 450 milyon dolara mal olmuş ve Amerikan Kongre binası ile Beyaz Saray arasında yer alan konumuyla Amerikan halkına ve siyasetçilerine basın ve ifade özgürlüğünün önemini hatırlatmayı amaçlıyor

Amerikan Anayasasının ilk maddesi 5 ana temel hak ve özgürlüğü güvence altına alıyor. İste yaklaşık 45 kelimelik madde müzenin yan duvarında dev harflerle yazılı duruyor.

Newseum’un başkanı Peter Prichard müzenin halkı bilgilendirmek ve eğlendirmeyi amaçladığını söylüyor: "Anayasanın ilk maddesi tüm Amerikan özgürlüklerinin temelini oluşturuyor. Bu madde ile din, Ifade, basın, protesto özgürlükleri güvence altına alınıyor. Bütün bunlar Amerikanın üzerine kurulduğu ve tüm dünyada önemi büyük olan temel özgürlüklerdir."

Giriş ücreti 20 dolar olan müze dünyanın teknolojik olarak en gelişmiş müzesi. 14 sergi galerisi ve 15 tiyatrosu bulunan müzede NBC televizyonu tarafından kurulan canlı haber merkezi bulunuyor. Ziyaretçiler burada haberleri canlı izleyebildikleri gibi kamera karşısına geçip kendi muhabirlik becerilerini de sınayabiliyorlar. Müzede 125’ten fazla interaktif bilgisayar oyunu ve iki canlı yayın stüdyosu da var.

Peter Prichard şöyle diyor: "İnsanlara özgürlüğün değerine dair ilham vermek istiyoruz. Amerikalıların çoğu anayasadaki beş temel özgürlüğün adını bile bilmiyor."

Pulitzer ödüllü haber fotoğraflarının sergilendiği galeri, ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği bölümlerden biri. Ziyaretçileri hayretler içinde bırakan bir diğer kalıcı sergi de Berlin duvarından getirilen 8 parça. Toplam 3 ton ağırlığındaki duvarın Berlin dışında sergilenen en büyük duvar kalıntısı olduğu belirtiliyor.

Ralph Appelbaum anlatıyor: "Burası gürültünün hoş karşılandığı bir müze. Ziyaretçiler birbiriyle konuşabiliyor çünkü burada gördükleri kendi hayatlarından kesitler. Bir bakıma bu bir tarih müzesi çünkü haber tarihi oluşturan yapı taşlarından ibaret."

Haber Müzesi Newseum’da büyük bir dünya basın özgürlüğü haritası yer alıyor. Ziyaretçiler yaklaşık 193 ülkenin basın özgürlük karnesini birbiriyle karşılaştırabiliyor. Haritadaki ülkeler arasında Türkiye, basının yarı özgür olduğu ülkeler kategorisinde.

Haber müzesinde 1837’den bu yana görev sırasında hayatını kaybeden ya da faili meçhul cinayete kurban giden gazeteciler anısına bir de anıt yer alıyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 1800 gazetecinin adı ve resminin yer aldığı anıtta Türk gazetecilerin adları da var. Turan Dursun, Ahmet Taner Kışlalı, Çetin Emeç, Uğur Mumcu, Metin Göktepe, Melih Uzunyol, adları Gazeteciler Anıtı’nda yer alan Türk gazetecilerden sadece birkaçı. Tarih sırasına göre hazırlanan listeye Türkiye’den giren son isimse Hrant Dink. Gazeteciler anıtı basın özgürlüğünün bile pahalı bir bedeli olabileceğini hatırlatıyor.

XS
SM
MD
LG