Erişilebilirlik

Zimbabve İçin Olağanüstü Toplantı


Güney Afrikalı liderler Zimbabve'deki siyasi krizi değerlendirmek üzere biraraya geldi.

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu'nun Zambiya'da yapılan zirvesine Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe katılmıyor. Zirvede iktidarı bakanlar temsil ediyor. 29 Mart tarihinde yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerini kazandığını savunan muhalefet lideri Morgan Tsvangirai ise toplantıya katıldı.

Zirvenin açılışında bir konuşma yapan Zambia Devlet Başkanı Levy Mvanavasa, Zimbabve'deki siyasi krize çözüm aranırken halkın iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Zimbabve'de ordunun kontrolü ele geçirdiğini bildiren muhalefet üyeleri de Güney Afrika ülkelerinin 'Mugabe diktasını' eleştirmesi çağrısında bulundı.

Öte yandan Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Thabo Mbeki, Harare'de Mugabe'yle görüştü. Mbeki, görüşmeden sonra yaptığ açıklamada, gelişmelerin 'siyasi bir kriz' olarak nitelendirilemeyeceğini savundu.

Mbeki itidal çağrısında bulunurken, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, uluslararası toplumun sabrının taşmakta olduğunu söyledi.

Muhalefetteki Demokratik Değişim Hareketi devlet başkanlığı seçimini kazandıklarını, seçimlerin ikinci turuna gerek olmadığını savunuyor. Bağımsız gruplar ise Demokratik Değişim Harekati lideri Tsvangirai'nin Mugabe'den daha fazla oy aldığını, ancak hiçbir adayın oyların yüzde 50'sini kazanamadığı için ikinci tur oylama yapılması gerektiğini bildiriyor.

İki hafta önce yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerinin resmi sonuçları hala açıklanmadı. Muhalefet resmi seçim sonuçlarının kamuoyuna açıklanması için mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme kararı Pazartesi günü açıklanacak.

Bu arada, muhalefet yarın ülkede göstgeri düzenlenmesi, Salı gününden itibaren de genel greve gidilmesi çağrısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG