Erişilebilirlik

AP: Olimpiyatlar Boykot Edilsin


Ağustos ayında Çin’in başkenti Pekin’de yapılacak Olimpiyat oyunları, Çin’in Tibet’e uyguladığı baskıcı yönetim nedeniyle giderek siyasi bir krize dönüşüyor. Olimpiyat ateşinin geçtiği Londra, Paris ve San Francisco’da yaşanan gösterilerin ardından Avrupa Parlamentosu da, Avrupa Birliği yönetiminden Çin’in boykot edilmesi için 27 üye ülkenin ortak karar alması çağrısında bulundu.

Otonomi isteyen Tibetli göstericillerin Çin yönetimi tarafından şiddetle bastırılmasının ardından çıkan kriz, Ağustos ayında Pekin’de yapılacak Olimpiyat oyunlarına da gölge düşürüyor. Olimpiyat ateşinin geçtiği tüm ülkelerde Çin yönetimi Tibeti destekleyen insan hakları ve sivil toplum örgütleri tarafından etkili gösteriler düzenleniyor. Avrupa ülkeleri Çin’i insan hakları konusunda uyararak bir an evvel Tibet yönetimi ve onun ruhani lideri Dalay Lama ile diyaloğa geçmeye çağırıyor.

Bu konuda en somut adımı ise Avrupa Parlamentosu attı. 27 Avrupa ülkesinden seçilen milletvekillerinin oluşturduğu Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nden, Çin’in Tibet’e uyguladığı baskı nedeniyle dünyada tartışma yaratan olimpiyat oyunlarının protesto edilmesi konusunda ortak karar alınmasını istedi. Karar, Avrupa Parlamentosu’nun bütün grupları tarafından 24’e karşı 580 oyla kabul edildi.

Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin liderlerinin 8 Ağustos’ta yapılacak açılış törenlerine katılmasını protesto etmeye çağıran kararda, Çin’in Tibet’e uyguladığı baskılara son vermesi ve sürgündeki lider Dalay Lama ile diyaloğa geçmediği için boykot edilmesi isteniyor. Tibet’in « kültürel ve politik otonomisi » için bir an evvel diyaloğa geçilmesi savunulan kararda, AB’nin de pozisyonunu açık olarak belirlemesi isteniyor.

Avrupa parlamentosu milletvekilleri karar aracılığıyla, Çin’in Tibetli göstericilere uyguladığı şiddeti kınıyor, gösterilerde göz altına alınanların serbest bırakılmasını ve Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin bölgede incelemede bulunmasını istiyor.

Şu anda Türkiye’de temaslarda bulunan ve Nisan ayı sonunda Çin’i ziyaret edecek olan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise gezi sırasında Çin yönetimiyle insan hakları uygulamalarını konuşacağını söyledi. Çarşamba günü açıklama yapan Barroso Çin yönetimine bütün dünyanın katıldığı bir kutlama olması gereken olimpiyat oyunlarının “baskı ve gerilim” ortamına dönüşmemesi çağrısında da bulunacaklarını bildirdi.

Bu arada Avrupa Birliği’nin üç büyük ülkesi, boykot etme konusunda seslerini yükseltiyor. Daha önce olimpiyatları boykot etmeyeceğini açıklayan ve bir sonraki olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapacak İngiltere Başbakanı Gordon Brown, açılış değil, kapanış törenine katılacağını duyurdu. Geçtiğimiz yıl Dalay Lama ile görüştüğü için Çin’in sert tepkisini çeken Almanya Başbakanı Angela Merkel de boykot açıklaması yapmasa da açılış törenine katılmayacak. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise boykot kararının gündeminde olduğunu, Çin’in diyalog konusunda atacağı adıma göre karar vereceklerini bildirdi.

XS
SM
MD
LG